”Sluta skjut”-metoden införs nu för ungdomar i Malmö för att stoppa det grova våldet bland 15-17-åringar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett sätt att lägga fokus på de här unga killarna och förklara för föräldrarna vad de kanske inte inser” säger Glen Sjögren om de ungdomar som kallats till ”Sluta skjut”-möten i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Sluta skjut införs för barn i Malmö: ”Vi måste agera”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som ingår i kriminella nätverk och som riskerar att utsättas eller utsätta andra för allvarligt våld har ökat kraftigt. Därför satsar nu polisen i Malmö på att utveckla sitt omtalade Sluta skjut-metod för att även omfatta barn.

– Vi måste göra något, säger Glen Sjögren, koordinator för Sluta skjut i Malmö.

Allt fler yngre begår grova våldsbrott, och därför kommer polisen nu att börja använda Sluta skjut-konceptet även för ungdomar mellan 15 och 17 år.

Det handlar om ungdomar som polisen bedömer finns i riskzonen att begå eller bli offer för allvarliga våldsdåd.

2018 lanserades Sluta skjut-projektet för att få ner antalet mord mellan de kriminella gängen.

Nu ser polisen ett behov av att införa metoden även på ungdomar.

– Vi ser att det grova våldet gått ner markant i åldrarna, säger Glen Sjögren, koordinator för Sluta skjut i Malmö.

Flera barn har redan kallats till möte

Hittills har en handfull ungdomar kallats till möte med polisen och socialtjänsten tillsammans med sina vårdnadshavare.

– Vi markerar att polisen har ett öga på dem, men framför allt förmedlar vi vår oro över barnet till föräldrarna. Vi sätter fokus på dem och är tydliga med att socialtjänsten kommer att sätta in de sociala insatser som anses nödvändiga om ungdomen fortsätter på samma bana, säger Glen Sjögren.

Sluta skjut-metoden har fått uppmärksamhet för att antalet grova våldsbrott i Malmö gått ner markant sedan den infördes för fem år sedan, något som även Brottsförebyggande rådet lyft fram i en rapport.

Sluta skjut

För att minska det dödliga och grova våldet i kriminella nätverk i Malmö lanserades den amerikanska evidensbaserade strategin, Group Violence Intervention (GVI), Sluta skjut, 2018.

GVI-strategin bygger på att polis, socialtjänst och kriminalvård för en dialog med personer som ingår i kriminella grupper. Budskapet är: ”Sluta skjut. Vi vill inte att du ska dö och vi vill inte att du ska döda. Det finns hjälp att få för den som vill bryta en kriminell livsstil. Om du inte lyssnar kommer myndigheter att sätta fullt fokus på dig och det kommer att göra det svårt för dig och din grupp.”

Flera svenska städer har följt i Malmös fotspår och jobbar nu enligt samma koncept.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.