• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

15-åringar kan dömas till sluten ungdomsvård men inte fängelse, säger Fredrik Bohlin, rådman vid Ystad tingsrätt. Foto: Carl Johan Erikson/TT/Jessica Gow

Kan en 15-åring dömas till fängelse? – experten reder ut

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen avslutas den fem dagar långa rättegången vid Lunds tingsrätt efter skolattacken i Eslöv. En 15-årig pojke sitter häktad misstänkt för att ha knivhuggit en lärare på Källebergsskolan. 15-åringar kan dömas till sluten ungdomsvård men inte till fängelse oavsett hur allvarlig brott det handlar om, enligt Fredrik Bohlin, rådman vid Ystad tingsrätt.

Fredrik Bohlin vill inte kommentera rättegången vad gäller pojken som är misstänkt för skolattacken men kan prata generellt om vilka straff unga brottslingar kan dömas till. 

– När man pratar om grova brott så handlar det om brott som kan ge vuxna upp till 10 års fängelse men ungdomar mellan 15 och 18 år döms istället till sluten ungdomsvård. Det är  inlåsning det handlar om och straffskalan ligger på mellan fjorton dagar och fyra år, säger han.

Däremot finns det undantag för äldre ungdomar mellan 17 och 18 år som i särskilda fall kan dömas till fängelse för grova brott.

Strafflängden beräknas på vuxna

Den som är 15 år är straffmyndig och kan dömas för de brott man begår. För unga finns särskilda påföljder som ungdomsvård, ungdomstjänst, ungdomsövervakning och sluten ungdomsvård men alltså inte fängelse.

– När man bestämmer strafflängd brukar man utgå ifrån vad en vuxen skulle få för straff vid ett liknande brott och kommer man fram till 10 års fängelse så brukar en 15-åring få reduktion på 80% av den strafftiden så kanske två år då för samma brott på ett slutet ungdomshem, säger Fredrik Bohlin.

Rättspykiatrisk vård

I fallet med den åtalade 15-åringen visade en mindre rättspsykiatrisk undersökning att den åtalade kan lida av en allvarlig psykisk störning. Därför kommer sannolikt en större rättspsykiatrisk undersökning att genomföras innan domen meddelas. Liksom vuxna kan även ungdomar dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Bedöms en person lida av en allvarlig psykisk störning så lämnas påföljden över till vården och den är ju inte tidsbestämd utan det är en läkare som bedömer om risken för återfall är så liten att personen kan släppas ut, säger Fredrik Bohlin.

Unga som är under 15 år är inte straffmyndiga och lämnas oavsett brott över till socialtjänsten.

Enligt åtalet hade 15-åringen planerat dådet noga:

Straff när unga begår brott

Ungdomsvård

Den som är under 21 år kan dömas till ungdomsvård om hen har ett särskilt behov av vård eller annan åtgärd enligt socialtjänstlagen eller lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Ungdomstjänst

Den som döms till ungdomstjänst avtjänar sitt straff genom att arbeta mellan 20 och 150 timmar. Arbetet är oavlönat och sker exempelvis i en förening eller en ideell organisation.

Ungdomsövervakning

Den som är mellan 15 och 17 år kan dömas till ungdomsövervakning. Ungdomsövervakning kan vara aktuellt för den som har begått ett allvarligt brott eller som har upprepad brottslighet, men som ändå inte ska dömas till sluten ungdomsvård.

Sluten ungdomsvård

Ungdomar som är mellan 15 och 18 år när de begår ett allvarligt brott kan dömas till sluten ungdomsvård. Det gäller för brott som annars skulle lett till fängelse. Straffet är tidsbestämt och avtjänas på särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse.

Bevistalan

Om en mycket ung person (under 15 år) är misstänkt för ett brott kan åklagaren begära att domstolen ska pröva om den misstänkte har begått brottet eller inte. En sådan prövning kan bara göras om socialnämnden i kommunen, Socialstyrelsen eller vårdnadshavarna för den misstänkte vill det. Rättegången går till ungefär på samma sätt som vanligt. Men om domstolen kommer fram till att den misstänkte har begått brottet, så döms inte något straff ut eftersom personen ännu inte är straffmyndig.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.