Appen är en svensk variant av en som funnits i Storbritannien i en månad och USA i två veckor. I den brittiska varianten har över 2,5 miljoner människor registrerat sina symptom.
Syftet är att få veta var i landet risken för smitta är hög, hur fort viruset sprids i olika landsdelar samt vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk.
Hoppas kunna släppa kartor
När den släpptes på onsdagsmorgonen laddades appen snart ned av ett par tusen personer.
Vid klockan 09.15 på lördagsmorgonen, alltså efter tre dygn, är antalet användare i Sverige nu 44 421, enligt Lunds universitet.
Enligt sajten hoppas forskarna snart kunna släppa de första kartorna över smittspridningen.
– Jag är optimistisk till att vi kan kartlägga symtomens spridning i landet, sade Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet och en av de som utvecklat den svenska appen, till TT i onsdags.
Han uppger att forskarna har erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av resultaten i appen som beslutsunderlag.
Fakta: Den nya corona-appen
(TT) Appen Covid Symptom Tracker utvecklades ursprungligen av läkare och forskare vid King’s College och Guys and St Thomas’ sjukhus i England. Den används i Storbritannien, USA och snart även i Indien. Den svenska varianten har anpassats till svenska lagar och etiska krav.
Syftet är att ta reda på i vilka delar av landet risken för smitta är hög, vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk, och hur fort viruset sprids i olika delar av landet.
Appen ställer ingen diagnos, erbjuder ingen sjukvårdsrådgivning och det går inte få kontakt med sjukvårdspersonal via den.
Den spårar heller inte användarens rörelsemönster och samlar inte in någon personlig information som namn, personnummer, adress eller telefonnummer. Den är gratis att ladda ner.
Källa: Lunds universitet.