”Snygghetsstudien” i Lund utreds – bilder användes utan vetskap

Uppdaterad
Publicerad

Studien från Ekonomihögskolan i Lund som kom fram till att snygga studenter får bättre betyg och att tjejernas betyg försämrades under pandemin. Flera studenter har hört av sig till SVT och berättat att deras bilder använts utan deras tillåtelse. Nu ska studien utredas av Lunds universitet.

300 LTH-studenters utseende blev bedömt av en jury. Resultatet jämfördes sedan med deras betyg före och efter pandemin. Studien kom fram till att de ”snygga” fick bättre betyg – både tjejer och killar.

Men nu får tillvägagångssättet kritik från studenterna som utan medgivande använts i studien.

– Han har alltså gått in och tagit en av de bilder som jag använt som profilbild. Så klart känns det jättemärkligt, säger Fredrik Elsnitz som är en av studenterna.

En annan student skriver i ett mail till SVT:

”Det känns oetiskt och lite obehagligt. Dels att man inte alls vetat att en sådan studie genomförts och att man blivit bedömd på ett sådant sätt.”

Studien ska granskas

133 studenter har svarat i en enkät att de inte känt sig bekväma med tillvägagångssättet. Två anmälningar har kommit in till Lunds universitets nämnd för misstänkta avvikelser från god forskningssed, varav en har gått vidare till Överklagandenämnden för etikprövning.

– Det här är en studie som väcker många frågor om vad som är rätt eller fel. Därför är jag glad att den prövas så att vi kan få ett svar, säger Jimmie Kristensson som är vicerektor på Lunds universitet.

Doktoranden: Svårt att förstå

Adrian Mehic tycker att kritiken är svår att förstå och säger sig också ha fått många mail från studenter där en stor majoritet varit positiva till att diskriminering lyfts på dagordningen.

– Om man lägger ut bilder på sig själv i sociala medier så att alla i hela världen kan ta del av dem kommer de att användas, inte bara i forskningssyfte utan även i kommersiella syften. Vill man inte att ens data ska användas bör man inte ha några konton på sociala medier, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.