• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Katrin Stjernfeldt Jahmmeh Foto: SVT/ Arkiv

Kravet från S till regeringen: Inga fler nyanlända till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Förra året anvisades knappt 500 nyanlända till Malmö stad, men nu vill Socialdemokraterna i Malmö slippa ta emot fler. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) formulerar nu ett kravbrev till regeringen där hon ber om dispens från anvisningskravet.

Får kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh som hon vill kommer Malmö stad inte ta emot en enda nyanländ flykting via anvisningslagen nästa år. Istället vill hon att kommunen ska kunna tillgodoräkna de nyanlända personer som bestämmer sig för att flytta till Malmö på egen hand, via den så kallade Ebo-lagen. 

Det framkommer i ett kravbrev som Socialdemokraterna i Malmö planerar att skicka till regeringen inom en snar framtid. Bland kraven menar de att Malmö bör undantas från anvisningslagen, som säger att alla kommuner måste ta emot nyanlända flyktingar.

Sveriges flyktingpolitik

– I det läget som vi är nu så tar Malmö emot sin del, sin kvot via EBO-systemet och borde inte ha anvisade enligt den nya anvisningslagen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh till SVT Nyheter Skåne.

Istället menar hon att lagen bör ta hänsyn till att många flyktingar väljer att flytta till städer på egen hand, det som kallas Ebo och innebär att vissa städer får en större andel inflyttade, utöver de anvisade personerna.

Ännu inga tal för nästa år

Ylva Johansson (S) är arbetsmarknads- och etableringsminister med ansvar för hur nyanlända ska fördelas i Sveriges kommuner. Hon avvisar kravet från Malmö stad.

– Det är inte möjligt för en kommun att säga att man inte tar emot några nyanlända alls, säger Ylva Johansson till SVT Nyheter.

Samtidigt säger Ylva Johansson att det finns kommuner som inte har behövt ta emot några nyanlända alls i år. En av dessa kommuner är Södertälje. Där fanns så många flyktingar som valt att flytta till kommunen på egen hand, att regeringen bedömde att Södertälje inte kunde ta emot fler. Och än är det inte bestämt hur många nyanlända Sveriges kommuner ska ta emot nästa år.

– Jag kan förstå att Malmö vill prioritera de ebo-bosatta de redan har. Det är de facto så att vissa kommuner har blivit nollade redan i år för att de redan hade så många ebo-bosatta. Men vi har ännu inte satt några tal för hur många nyanlända kommunerna ska ta emot 2018, säger Ylva Johansson.

Enligt Katrin Stjernfeldt Jahmmeh valde nästan 1600 personer att bosätta sig i Malmö via Ebo under 2016. Siffran är en fördubbling från föregående år och något som staten borde ta hänsyn till, menar kommunarådet.

– Så länge vi tar ett så oproportionerligt stort ansvar jämfört med andra kommuner är det rimligt att man placerar i andra kommmuner tills vårt mottagande är mer likvärdigt, säger hon. 

LÄS MER: Inga nyanlända till Södertälje i år

Flera kommuner som sagt stopp

Malmö stad är inte den första kommunen som bett om att inte behöva ta emot fler nyanlända flyktingar. Hösten 2016 satte Ekerö stopp för kommunens flyktingmottagande. ”Det är inte värdigt att låta dessa personer bo i gymnastiksalar”, sa kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld då (M). Bara några veckor senare bad även Ekerö och Nacka om att inga fler nyanlända skulle skickas till kommunerna.  

LÄS MER: Ekerö kommun stoppar flyktingmottagandet

Staten ska betala för hemlöshet

Enligt Aftonbladet finns ytterligare ett krav i Socialdemokraterna Malmös brev till regeringen. De vill att staten ska täcka de akuta kostnader som kan uppstå vid exempelvis hemlöshet, något som idag bekostas av kommunerna på egen hand.

– Om människor exempelvis blir hemlösa måste kommunen betala hotellkostnader. Vi anser även att staten ska stå för boendekostnader för anhöriga som inte omfattas av det statliga etableringsstödet, säger hon till tidningen.

Anvisningslagen och Ebo-lagen

I mars 2016 infördes anvisningslagen, som innebär att Sveriges kommuner är skyldiga att ta emot ett visst antal nyanlända. Det är Migrationsverket som är anvisande myndighet. Varje år tas ett nytt beslut inför det kommande året, om antalet nyanlända som en kommun ska ta emot.

Ebo-lagen infördes 1994. Det är en klausul i mottagningslagen och innebär att den som är asylsökande och kan ordna sitt boende själv, inte behöver bo på flyktingförläggning under asyltiden. Därför har många asylsökande valt att flytta in hos släktingar och bekanta, framför allt i kommuner som Södertälje och Malmö. Ebo-lagen har fått kritik för att bidra till segregation och trångboddhet.

Källa: Regeringen, Migrationsverket och SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges flyktingpolitik

Mer i ämnet