• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Morgan Johansson. Foto: TT

”Kommer aldrig vara i samma situation som förra hösten”

Uppdaterad
Publicerad

Utan de hårdare asylreglerna hade Sverige hamnat i en helt ohållbar situation. Det menar migrationsminister Morgan Johansson (S). Men vad som ska hända när lagen löper ut 2019 är fortfarande oklart.

– En sak kan jag säga, vi kommer aldrig att vidta några åtgärder som innebär att vi riskerar att hamna i samma situation igen som förra hösten, säger han.

På dagen ett år efter regeringen skärpte migrationspolitiken är det en nöjd migrationsminister som tar emot i Rosenbad efter dagens regeringssammanträde. Omläggningen av politiken har fått de konsekvenser man hoppades på.

Sveriges flyktingpolitik

– Hade vi inte genomfört det vi gjorde och skapat ett andrum hade vi förmodligen hamnat i en helt ohållbar situation. De 25.000 som vi tagit emot hittills i år hade mycket väl kunnat bli 125 000, säger han.

Svårhanterlig situation

Den åtgärd han menar har haft störst effekt är id-kontrollerna vid Öresund.

– Förra hösten talades det om 200.000 till 300.000 oregistrerade asylsökande i Tyskland och det var ju bland annat därför som vi sa att vi måste se till att vi kan klara situationen. Jag var vid den här tiden mycket oroad för att vi skulle ha 15-20.000 asylsökande sovande på våra gator på nyårsnatten, mitt i en svensk vinter. Där hade vi mycket väl kunnat hamna.

Lagen löper ut 2019. Hur ser du på att göra upp över blockgränsen om en ny asyllagstiftning efter det?

– Det är för tidigt att uttala sig om. Utgångspunkten är att det är en tillfällig lag. Samtidigt har vi en europeisk process som pågår där vi strävar efter att harmonisera regelverket inom EU. Det gör att det svårt att i dag i detalj bestämma hur reglerna ska se ut 2019. Men vi strävar alltid att komma överens över blockgränserna men då ska vi komma ihåg att de inte är överens på den borgerliga sidan. Det gör det också svårt att spekulera i hur en sådan uppgörelse skulle kunna se ut.

Måste ha ett jobb

Kommande fyra år räknar Migrationsverket med över 300.000 ansökningar om anhöriginvandring. Men eftersom majoriteten av de som kommer till Sverige klassas som alternativt skyddsbehövande, en grupp som inte får ta hit sin familj, väntas långt färre anhöriga än så faktiskt få uppehållstillstånd.

– Den som får uppehållstillstånd och ett jobb man kan försörja sig på, har möjlighet till anhöriginvandring. Då handlar det om att gå ut på den starkaste arbetsmarknaden som vi har haft på många, många år och det kommer många att göra. Och sen behöver man ju anstränga sig lite själv också, säger Morgan Johansson (S).

SD vill gå längre

Sverigedemokraterna vill gå ännu längre för att förhindra att familjer återförenas i Sverige, bland annat vill man att utgångspunkten ska vara att återföreningen inte ska ske i Sverige.

– Vi måste ställa ännu högre krav på försörjning. Sen måste vi också ställa större krav på anknytning, den ska var större till Sverige än till andra länder. Annars får man återförenas någon annanstans. Till exempel i närområdet eller kanske till och med i hemlandet om det är möjligt, säger Jimmie Åkesson (SD).

– Har vi ett regelverk som inte möjliggör återförening i Sverige så blir ju den praktiska konsekvensen att återföreningen får ske någon annanstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges flyktingpolitik

Mer i ämnet