Jaktlagen uppmanas nu att så fort som möjligt rapportera in hur många älgar de sett och i vilken kondition de är, för att ge underlag för beslut om den fortsatta jakten. Foto: TT

Sommaren tuff mot älgarna

Publicerad

Den heta sommaren befarades bli mycket hård för älgarna. Nu visar de första veckornas älgjakt i norr att farhågorna besannades.

Snart börjar älgjakten i södra delen av landet och där kan läget vara ännu värre.

– Vi har en mycket mer gynnsam livsmiljö för älgen i norra Sverige. Den är bättre anpassad för att leva där, säger Jonas Malmsten, veterinär och viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, till TT.

Men i somras hade älgarna svårt att hitta föda på grund av torkan. Det märktes när älgjakten inleddes den 3 september i norra Sverige.

Jonas Malmsten har gått igenom jägarnas inrapporterade observationer av kalvar och den genomsnittliga slaktvikten på skjutna kalvar och två saker är tydliga: Älgkalvarna är färre till antalet och de väger mindre.

– När det gäller antalet observerade kalvar är det i de flesta länen där det jagas nu en påtaglig minskning med mellan 10 och 20 procent jämfört med den senaste femårsperioden, säger Jonas Malmsten.

– Tittar man på slaktvikten på kalvarna är det överlag dåligt.

I genomsnitt är även slaktvikten 10 till 20 procent lägre än de senaste fem åren.

Effekten håller i sig

Resultaten har inte varit så dåliga sedan 1992, då det också var en väldigt torr sommar.

Effekterna av den här sommaren kan hålla i sig i några år.

– De kor som gått med sina kalvar och försökt ge dem så mycket mat som möjligt, det är inte säkert att de ger kalv nästa år. Man kan nästan ana att det blir en mindre än normal reproduktion nästa höst, säger Jonas Malmsten.

Värre i söder

Andra måndagen i oktober är det dags för älgjakten i södra Sverige.

– Jag tror att det kommer att se värre ut där. Kalvarna i södra Sverige är ju överlag lättare än i norra Sverige. Då har de ju ännu tuffare att ta igen dåliga år.

Jonas Malmsten pekar bland annat på att det dels är lite varmare i söder, dels har älgen konkurrens om födan.

– I norra Sverige konkurrerar älgen bara med sig själv och i vissa fall lite rådjur. I södra Sverige konkurrerar älgen med rådjur, dovhjort och kronhjort på många håll. Där är det fler om budet, säger han.

Uppmaning: Skjut kalvar

Inför jakten uppmanar länsstyrelsen i Östergötland jägarna att skjuta så många älgkalvar som det går, delvis av ren barmhärtighet.

– Blir det en kall vinter med skare riskerar vi att få djur som far illa eller svälter ihjäl, sade vilthandläggaren Emil Brangenfeldt till SVT Nyheter Öst för några dagar sedan.

I en del län rekommenderar Jägareförbundet att inrikta jakten på små kalvar, små vuxna djur och de djur som är i dålig kondition.

Fakta: Älgstammen i Sverige

Det finns sommartid mellan 300 000 och 400 000 älgar i Sverige. Under höstens älgjakt skjuts normalt sett 100 000 av dessa, vilket ger en mindre stam. Den exakta siffran på älgstammen varierar och är omöjlig att bestämma.

Älgar finns i alla svenska län förutom Gotlands län. Bara hälften av älgkalvarna överlever till ett års ålder, dödligheten för kalvarna är högre i regioner där det finns björn. Älgen är inget flockdjur, men man kan ofta se älgko med kalvar eller tjur och ko i följe inför parningen.

Källa: Jägareförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.