Foto: TT

Sommarens sju värsta småkryp

Uppdaterad
Publicerad

De sticks, bits och suger blod. I sommar är det framför allt sju kryp du ska se upp för, enligt insektsexperten Christer Hansson. Vissa är bara irriterande, medan andra kan göra dig dödligt sjuk.

Sommar är lika med sol, bad – och småkryp.

Christer Hansson, entomolog och intendent på biologiska museet vid Lunds universitet, har för TT:s räkning satt expertfingret på de värsta plågoandarna.

– Min personliga favorit är getingen, eftersom jag kan mest om den. Om man är allergisk kan man ju bli väldigt sjuk och till och med dö av ett getingstick, säger Christer Hansson.

Men en geting sticker endast för att försvara sig, till skillnad från de andra krypen på Christer Hanssons sommarlista som aktivt söker upp varmblodiga djur för att suga blod.

Vätskefyllda blåsor

Den värsta av dessa är fästingen, som i strikt mening inte är en insekt utan ett slags spindeldjur. Fästingen kan orsaka både borrelios och TBE där den senare kan resultera i livshotande hjärninflammation.

– Men även borrelios kan ge svårartade besvär om den inte behandlas med antibiotika, säger Christer Hansson.

De övriga fem på Christer Hanssons topp-sju-lista är: stickmyggor, bromsar, loppor, knott och svidknott.

– Både svidknott och knott är egentligen myggor. Svidknott är som knott fast mycket mindre. Om de är många kan de vålla stora problem. Sticket gör ont, där av namnet, och ger upphov till vätskefyllda blåsor som orsakar en klåda som kan pågår i flera dagar, säger han.

Går på boskap

En annan vanlig sommargäst är bromsen.

– Bromsar sticks inte utan sågar sig genom huden med den tandade munnen. De förekommer i hela Sverige och finns i ett 40-tal arter. De allra största kallas för fäbromsar eftersom de ger sig på boskap, säger Christer Hansson.

Människoloppan är inte så vanlig längre. Däremot kan såväl fåglar som hundar och katter ha loppor som kan bita oss människor.

– Loppor är väldigt värdspecifika, så även om hund- och kattloppor kan bita oss kan de inte fortplanta sig på oss, säger Christer Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.