Spanskt hangarfartyg döpt efter den förre kungen Juan Carlos.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fartyget är ett av många som ska delta i den årliga övningen Baltops. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Spanskt hangarfartyg på besök i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett 231 meter långt spanskt hangarfartyg är på besök i hamnen i Malmö. Det är ett av många Natoallierade fartyg som kommer att befinna sig i svenska vatten de kommande veckorna.

– Det ska delta i en militär övning, säger Melina Westerberg, kommunikatör Försvarsmakten.

Ett hangarfartyg tillhörande spanska flottan har seglat in i Malmö och ligger i hamnen. Skeppet är döpt efter den förre kungen Juan Carlos som 2014 avsade sig kronan och abdikerade i förmån för sin son Felipe, den nuvarande kungen av Spanien.

Lämnar under nationaldagen

Fartyget är på besök i Malmö eftersom det ska delta i militärövningen Baltops (Baltic Operations), som pågar under två veckors tid mellan 5–20 juni.

– Fartyget kommer att lämna på torsdag, säger Melina Westerberg, kommunikatör Försvarsmakten.

Det kungligt döpta skeppet kostade mer än fem miljarder kronor och har plats för åtta stridsflygplan och fyra stridshelikoptrar.

Baltops 2024

Sedan mitten av 1990-talet har Sverige varit en aktiv deltagare i övningsserien Baltops som genomförs varje år i Östersjöområdet. Ett svenskt deltagande i Baltops syftar till att öka försvarsgrenarnas förmåga att genomföra integrerade marina operationer tillsammans med våra allierade i Nato.

Deltagande nationer:

Belgien, Finland, Kanada, Nederländerna, Portugal, Sverige, USA, Danmark, Frankrike, Lettland, Norge, Rumänien, Storbritannien, Estland, Italien, Litauen, Polen, Spanien, Tyskland och Nato.

12 000 medarbetare

50-60 fartyg

25 stridsflygplan

60 helikoptrar

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.