Ett 190 000 kvadratmeter stort område ska schaktas ut. Arbetet har precis påbörjats och kommer att fortsätta en bit in på 2024, med en kort vintervila.
Arkeologerna har redan nu en hyfsad bild av vad de kommer att hitta. Vad man än hittar så finns det inget som kommer att stoppa bygget. Möjligtvis kan det bli försenat, berättar arkelogerna Bo Friman och Anna Isberg.
– Just nu arbetar vi med att gräva fram ett långhus från äldre järnåldern. Huset är gediget byggt. Antagligen har man bott här under en längre tid och gjort olika reparationer. Det är 40 meter långt och har antagligen varit en storgård, säger Bo Friman, arkeolog på Statens historiska museer.
Äldre järnåldern är tidsperioden mellan åren 0-400.
– Vi förväntar oss byggnader och gårdar från alla de historiska perioderna. Vi gräver oss ned på ett djup som varierar mellan 40 och 100 centimeter. Det är inte så att något ligger djupare än det andra, järnåldern ligger bredvid stenåldern, säger Bo Friman.
Tidig nordisk historia:
Stenåldern brukar räknas från cirka 12 000 f.Kr då de första människorna vandrade in i Norden, fram till cirka 1800 f.Kr då bronsföremål blev allt vanligare.
Bronsåldern varade mellan 1800 f.Kr och 500 f.Kr. När sedan järn blev allt mer vanligt omkring 500 f.Kr övergår perioden till att kallas järnåldern, vilket sträcker sig fram till cirka 1050 e.Kr då vikingatiden slutar i samband med att den kristna kulturen införs i Norden.