Philip Mårtensson är försiktigt positiv till den nya lagen som innebär att kommunen måste hjälpa personer med spelberoende. Foto: SVT

Spelmissbruket kostade honom nästan livet – nu ändras lagen

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren höll på att bli 22-årige Philip Mårtenssons sista. Tyngd av sitt spelmissbruk som han haft sedan 18 års ålder hällde han bensin över sina ben och tände på.

För Philip Mårtensson från Lund var tiden i skolan var tuff. De sociala kraven var höga och så småningom ledde utanförskap honom in i ett spelmissbruk. Han var då bara 18 år gammal och fick samtidigt tillgång till pengar som hans föräldrar hållit åt honom på ett sparkonto.

Totalt var det 50.000 kronor, pengar som efter bara en vecka var bortspelade på spelsidor på internet.

Stal pengar från sina föräldrar

För Philip Mårtensson präglades tillvaron länge av en kamp för att få ihop pengar till nästa spel. Som 18-åring lånade han 10.000-tals kronor med hjälp av SMS-lån och när den resursen sinade började han stjäla pengar från sina föräldrar och lura pengar av folk.

Efter flera självmordsförsök, där det sista gav honom tredje gradens brännskador, vill han sätta ljuset på problematiken kring spelmissbruk. Nu jobbar han aktivt för att informera om farorna med spelberoende.

– Jag mår bättre men jag mår inte bra. Jag har skulder men jag har lärt mig leva med mina problem och därmed också sett en möjlighet att kunna hjälpa andra, säger Philip Mårtensson.

Ny lag vid årsskiftet

Den första januari träder en ny lag i kraft. Spelmissbruk kommer att skrivas in i socialtjänstlagen vilket gör att kommuner och landsting kommer att bli tvungna att jobba för att förebygga spelproblem men också erbjuda hjälp till de som redan har allvarliga problem med spel om pengar.

– Det känns bra att sjukvården kan få resurser för det här sen är jag lite kluven i frågan om jag som spelmissbrukare kommer få hjälp med de sociala sammanhangen, framför allt kring skulder, skola och plugga upp betyg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.