Staffanstorp har beslutat att det ska bildas en stiftelse så att de kan ta emot pengar av It-jätten Microsoft. Foto: Johan Dernelius/SVT

Uppgifter: Staffanstorp vill runda lagen för att få Microsofts pengar

Uppdaterad
Publicerad

Microsoft erbjöd Staffanstorp pengar när datacentret byggdes. Nu ska kommunen bilda en insamlingsstiftelse så att företaget kan skänka pengar utan att det uppfattas som muta. – Det här är problematiskt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, Uppsala universitet till Sydsvenskan.

It-jätten erbjuder pengar ur sociala fonder på alla orter där de bygger datacenter. Till exempel kan det vara bodrag till organisationer, kommunalverksamhet, utbildning i kodning och datakunskap eller att få utrustning som datorer.

Kommunalrådet Christian Sonesson,(M), berättar i en intervju med Sydsvenskan att han för diskussioner om de sociala fonderna med Microsoft om vad deras pengar ska gå till.

– Vi har möten med Microsoft, regelbundna möten, inte jätteofta men ett par gånger om året, säger han till tidningen.

Kan uppfattas som muta

Men det finns en risk att det här uppfattas som muta om kommunen direkt tar emot pengar av ett privat företag. Så kommunen bildar en insamlingsstiftelse för att runda problemet. Sonesson har avböjt fler intervjuer i frågan, uppger tidningen.

Olle Lundin menar att det är problematiskt att kommunen bildar den bara för syftet att ta emot pengar vid sidan av.

– Kommuner och myndigheter, de ska vara väldigt försiktiga och värna sin opartiskhet, säger han. Han reagerar också på att stiftelsens styrelse, som ska bestå av kommunens högsta politiker, ska avgöra hur pengarna ska fördelas, säger han till Sydsvenskan.

– Det är fullmäktige som är vårt lokala parlament, de ska bestämma vilka verksamheter som prioriteras. Här kommer det in en ny spelare som ska fördela pengar. Då har man börjat urvattna fullmäktiges roll och då börjar vi prata om ett hot mot den lokala demokratin.

SVT Nyheter Skåne har sökt Christian Sonesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.