Foto: L-G Bengtsson

Huvudmännen: Vi var bara anställda

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om den gigantiska bluffhärvan där 22 personer åtalas för fakturabedrägerier i miljonklassen, började under torsdagen.

Ett sextiotal personer, allt från nämndemän, poliser och domare till samtliga 22 åtalade med sina försvarsadvokater, trängdes i Malmö tingsrätts nybyggda säkerhetssal när rättegången inleddes.

Bakom glaset, med god utsikt över rättssalen, har ett tiotal personer bänkat sig.

Bluffhärvan i Malmö

Kammaråklagare Anna Palmqvist har läst upp åtalspunkterna.

De misstänkta huvudmännen säger alla tre att de inte varit ansvariga. De var bara anställda och trodde att det var seriös verksamhet.

”Alla är ansvariga”

– Vi menar att alla som befunnit sig på kontoret känt till verksamheten. Att man ljuger och bedrar. Det är att likna vid ett inbrott. Några får med sig mycket, andra små summor. Men alla är ansvariga och delaktiga, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.

De huvudmisstänkta åtalas även för grovt bokföringsbrott. Bland annat ska tre miljoner kronor i utbetalda löner inte ha bokförts. Dessutom åtalas de för grovt skattebrott då moms och arbetsgivaravgifter inte har redovisats. Åklagarsidan yrkar på näringsförbud för alla tre i sju år.

En av säljarna fick jobb på företaget via Arbetsförmedlingen. Hon slutade efter fem-sex veckor när hon förstod vad det gick ut på. Det var hennes allra första jobb berättar hon under rättegången. Hon medger medhjälp till bedrägeri för den tid hon jobbade där och är hittills den enda som medger brott.

Fakturor för 15 miljoner

Drygt 400 personer ska enligt åtalet ha blivit lurade att betala fakturor på internettjänster de antingen aldrig har beställt. Eller som i Linnea Johanssons fall, en tjänst hon inte förstod innebörden av. 

Utöver det finns drygt 700 personer som har fakturerats, men inte betalat. På ett år hann företaget Media Solutions 118 108 skicka fakturor för 15 miljoner kronor. Företaget hann få in fyra miljoner kronor innan polisen slog till mot företaget.

Koppling till Black Cobra

De tre misstänkta huvudmännen, 26, 22 och 21 år gamla, bor i Lund och Malmö. Efter ett långvarigt spaningsarbete slog polisen i januari till mot företagets kontor i Helsingborg.

Sedan dess har de tre huvudmännen suttit häktade misstänkta för grovt bedrägeri. Enligt polisen finns även band till det yrkeskriminella nätverket Black Cobra.

Förutom huvudmännen talas 19 medarbetare och ”säljare” för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. De är män och kvinnor i ungefär samma åldrar.

Siktade in sig på äldre

Lurendrejarna ska ha ringt upp företag och påstått att de varit bundna av abonnemang avseende ”företagspresentationer på internet”. Men söktjänsten gick knappt att hitta och värdet av att finnas med var lika med noll, menar kammaråklagare Bo Albrektsson. Media Solutions 118 108 har främst riktat in sig mot äldre personer och enskilda firmor.

Åklagarna kommer att yrka på fleråriga straff för de tre personer som anses vara huvudansvariga. De nekar alla till brott.

– Detta är ett viktigt mål då det gäller grov organiserad brottslighet som drabbar den enskilde målsäganden hårt, säger Anna Palmqvist, kammaråklagare på Internationella åklagarkammaren.

Rättegången, vars förundersökning är på 15 000 sidor, beräknas pågå minst året ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffhärvan i Malmö

Mer i ämnet