Foto: Jorchr/Creative Commons

Statsheraldiker dömer ut skånska flaggan – igen

Uppdaterad
Publicerad

Lundabor vill att kommunen använder den rödgula korsflaggan bredvid den svenska. Enligt statsheraldikern är flaggan dock inte officiell.

2017 röstade Region Skåne igenom skånska flaggan som officiell. Regionen bestämde att den röda flaggan med gult kors skulle flaggas samtidigt som svenska flaggan utanför dess lokaler.

Frågan var inte helt okontroversiell och efter ett medborgarförslag om att även Lunds kommun bör flagga skånskt hörde en bekymrad medborgare av sig till biträdande statsheraldiker Carl Michael Raab.

Statsheraldikern menar att den rödgula skånska korsflaggan inte har officiell status – varken innan eller efter Region Skånes tilltag.

– Endast staten kan erkänna en officiell flagga, antingen genom lagstiftning i riksdagen eller en regeringsförordning, säger Carl Michael Raab till nyhetsbyrån Siren.

Fortsatt inofficiell

Redan 2017 svarade Carl Michael Raab SVT om huruvida det är lämpligt att flagga den svenska och den rödgula korsflaggan samtidigt.

– Vi hänvisar till ”lag om skydd för vapen och vissa andra officiella beteckningar”. Där definieras bland annat riksvapnet som officiell symbol, i det skånska fallet den röda gripen, och den är den vi menar att de bör använda i enlighet med förordningen, säger Carl Michael Raab.

Eftersom att reglerna är samma nu som då, menar han att den rödgula korsflaggan fortfarande saknar officiell status. Han lägger dock till att det inte finns några möjliga sanktionsrättigheter att ta till vid felaktig användning av flaggor.

Stadsheraldiker

Befattningshavare inom Riksarkivet med uppgift att svara för statens heraldiska verksamhet, biträda kommuner, organisationer och enskilda i heraldiska ärenden, främja heraldisk forskning samt vara sakkunnig i frågor rörande rikets flagga.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.