Miljonsatsningar för att bekämpa näthat, mer utbildning till unga och mer utrymme för information om Förintelsen på sociala medier. Det var några av alla löften som avgavs av ledare och organisationer under onsdagens forum för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism i Malmö.
Målet med konferensen var att ta konkreta och gemensamma steg framåt i kampen mot antisemitism. På den avslutade pressträffen betonade Stefan Löfven vikten i att löftena följs upp.
– Det är nu vårt arbete måste översättas till praktisk handling, säger Stefan Löfven.
”Vi har alla ett ansvar”
I mars nästa år tar Sverige över ordförandeskapet för den mellanstatliga organisationen för hågkomst, forskning och utbildning om Förintelsen (IHRA).
– Det ger oss utmärkt läge att följa upp alla löften, även våra egna, säger Stefan Löfven.
Öppningsceremonin inleddes klockan 10 med att kungaparet gjorde entré tillsammans med statsministern och hans fru Ulla Löfven. Sedan följde musik, bland annat på jiddisch och romani, inledningstal av Stefan Löfven samt samtal om konsekvenserna av det minskande antalet överlevande och vittnen till Förintelsen, det romska folkmordet och förföljelsen som olika grupper utsattes för.
Hoppas på framsteg trots att tungviktare uteblir
Sammanlagt 44 länder deltar i konferensen. Därutöver representanter för bland annat Tiktok, Facebook, Twitter och Google samt FN, EU och andra organisationer.
Flera tungviktare saknades på Malmömässan. Till exempel skickade USA:s utrikesminister Antony Blinken och Frankrikes president Emmanuel Macron förinspelade hälsningar. Israels president Isaac Herzog talade till på länk från Jerusalem där han beskriver antisemitismen som ett virus, som sprider sig över världen och konstaterar att utmaningen i att hålla minnet av Förintelsen levande också växer.
– Ögonvittnena blir färre och samtidigt har vi fake news.
Men samtidigt finns ljuspunkter, menar Herzog, och gav EU:s nya strategi för att bekämpa antisemitism och främja judiskt liv i Europa som ett exempel.