Satsningen inom Sveriges regioner ska göra så att rätten till hälsa och utveckling kommer alla barn till godo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Satsning ska göra barns hälsa mer jämlik

Publicerad

Sedan tre år pågår ett arbete för att stärka barnhälsovårdens arbete för jämlik hälsa i de 21 regionerna. Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Syftet  är att utveckla arbetssätten inom barnhälsovården i Sverige så att rätten till hälsa och utveckling kommer alla barn till godo.

– Folkhälsan är generellt god men det finns stora skillnader mellan grupper, många är kopplade till socioekonomiska förutsättningar men det finns också andra faktorer, säger Tyra Warfvinge som är samordnare för satsningen på SKR.

Skillnad i hälsa

Bland barn märker man skillnad i tandhälsa och att övervikt är vanligare. Dessutom vill man bibehålla en god vaccinationstäckning.

– Att möta familjer tidigt och förstå behoven är viktigt, det görs i dag men behöver utvecklas, menar Tyra Warfvinge.

Och framförallt i samverkan med andra aktörer som förebyggande socialtjänst, tandvård, mödrahälsovård och förskola.

Hon menar att i och med satsningen så har mycket kommit igång, en del finns redan i ordinarie verksamhet .

Upptäcker utsatta barn

SVT har kartlagt vad som görs i de 21 regionerna och det finns många exempel på utökade hembesöksprogram där Rinkeby är föregångare men det finns också andra förebyggande arbetssätt. Bland annat en modell som heter Barnsäkert som utvecklats i Uppsala och Dalarna.

– Det har gjort att man upptäckt barn som annars inte ens en BVC-sköterska hade kunnat upptäcka som lever i familjer med missbruk, psykisk ohälsa eller ekonomiska bekymmer. De har kunnat ge stöd på ett helt annat sätt än tidigare, säger Tyra Warfvinge.

Förutsättningarna i regionerna ser olika ut. Dels på grund av geografiska avstånd som gör att hembesöksprogram inte är lika enkelt, dels på grund av personalbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.