Stor publik såg årets storksläpp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Först var de 34 unga storkarna blyga, men efter några minuter tog de stegen ut och började flyga. Foto: Bernard Mikulic

Storpublik på årets storksläpp – 34 ungar flög ut i friheten

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det dags för årets storksläpp på Hemmestorps mölla. Först var de 34 storkungarna försiktiga och blyga men sen njöt de av sin frihet och lyfte mot himlen

För nästan 70 år sedan försvann storken från Skåne och därför startades Storkprojektet 1989. När det var storksläpp på Hemmestorps gård utanför Veberöd så kom över 1000 besökare.

– Jag har varit här i ett par år och det känns som att det är fler som kommer nu. Det känns kul att stötta storkprojektet eftersom storken är så kopplad till Skåne, säger Filip Lexfors från Malmö.

Frihetens stund

När hägnet öppnades var de 34 unga storkarna först blyga, men efter några minuter tog de stegen ut och började flyga.

– Det kändes lite nervöst att ge sig ut på livets stora äventyr, men när den första väl vågat sig ut i friheten så följde de andra efter, säger Linda Birkedal, ordförande i Storkprojektet.

52 fria storkpar i Skåne

Storkprojektet arbetar bland annat med uppfödning och utsläpp av storkar. I år häckar 52 fria storkpar i Skåne och de har cirka 90 ungar.

I avelshägnet har 45 par häckat och det har resulterat i 50 ungar. 34 av dem är nu fria.

– Jag känner mig alldeles bubblig i magen. Det är fantastiskt att storkarna har fått komma ut i frihet och att det var så många som var här idag och tittade, säger Linda Birkedal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.