Johan Aspelin Malmö Stad om antagning till gymnasiet, till höger en elev som skriver i närbild på ett papper

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Johan Aspelin, utbildningschef gymnasieförvaltningen, kommer alla elever i Malmö som vill kunna gå gymnasiet i höst. Foto: Hanna Bolander/SVT

Större årskull och högre tryck på gymnasieplatserna – här är Malmö stads lösning

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö har det skett en ökning av elever som inte är behöriga att gå gymnasiet. Dessutom är årskullen större i år. Men trots det finns det i nuläget plats för alla elever i kommunen – även de som inte har behörighet.

Nya siffror från Sveriges fyra största kommuner, som TT har begärt ut, visar att var femte elev som gick ut 9:an i Malmö stad i våras inte har gymnasiebehörighet. Det är en ökning av andelen obehöriga sedan förra året.

Men gymnasieskolor kan erbjuda elever som fått underkänt att läsa upp underkända kurser parallellt med gymnasiestudierna, så kallad IMV (Individuellt målinriktat val). Att få läsa vidare trots att man inte är behörig erbjuds i mån av plats och enbart om det är enstaka kurser som är underkända från 9:an.

Alla som vill kan få en gymnasieplats

I och med stora årskullar har det väckts en oro att platserna inte kommer räcka till för alla elever. Men Johan Aspelin, Malmö stads utbildningschef på gymnasieförvaltningen, säger att det inte finns något att oroa sig för.

– Alla kommer att få platser, det finns plats på skolorna i Malmö för alla ungdomar, säger Johan Aspelin.

Malmö stad utökar gymnasieplatserna

Årskullen i Malmö är i år 5 procent större än vanligt. Därför har de kommunala skolorna valt att utöka sina totala platser med 8,5 procent för att täcka upp för behovet. Det kommer alltså enligt Johan Aspelin se ut på ungefär samma sätt som tidigare år med antalet IMV-elever som erbjuds en plats.

Han understryker dock att det finns tillräckligt många platser för alla Malmös elever om man ser till totalen på alla utbildningar. Det betyder, liksom tidigare år, att inte alla kommer in på exakt den skolan eller utbildningen som de helst vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.