– Det rör sig om organiserad brottslighet med internationell prägel. Personerna är misstänkta för artskyddsbrott och smugglingsbrott och är nu frihetsberövade, säger Filippo Bassini på polisens hemsida. Han är chef för artskyddsgruppen på Noa.
Tillslaget är en särskild satsning mot illegal handel av reptiler och genomförs av Noa, polisregion Syd tillsammans med Länsstyrelsen och Jordbruksverket.
– Det är ett stort tillslag där ett femtiotal poliser är inblandade. Det har gjorts beslag av djur, och vi bevissäkrade mobiltelefoner och datorer för att slå ut nätverken, säger Filippo Bassini.
Det har planerats under lång tid och riktar sig mot flera olika adresser, men eftersom tillslaget fortfarande pågår vill polisen inte berätta exakt var det äger rum.
– Vi började i morse och håller på att arbeta nu. Vi är mitt uppe i ett intensivt utredningsarbete, säger Filippo Bassini.
Sverige del av en global marknad
Det handlar om en handfull stora aktörer på marknaden som har koppling till personer internationellt. De misstänks för artskyddsbrott, smugglingsbrott och greps under dagen, men släpptes efter förhör eftersom åklagaren bedömde att inga bevis skulle kunna förstöras.
– De tjänar mycket pengar på den här verksamheten. Man köper och säljer de här djuren och då lockar det människor som ser en chans att tjäna mycket. Det handlar också om att utrotningshotade djur hotas ännu mer. Det finns många brottsliga bitar i det här, säger Filippo Bassini.
Vill slå ut den olagliga handeln
Enligt honom är den här typen av handel ganska stor i Sverige. I mars hittades till exempel närmare 900 reptiler och groddjur vid ett tillslag hos en man i Löberöd i Skåne.
– Vi kommer att vara sysselsatta året ut och det här kommer att sysselsätta oss en lång tid framöver. Vi håller på att slå ut aktörerna som sysslar med det här och vi tänker få ut dem helt enkelt, säger Filippo Bassini.