Ulf Hansson, regional fackligt ombud på Kommunal. Foto: SVT

Strejker på odlingar – men fackanslutna mobbas ut

Uppdaterad
Publicerad

Vilda strejker för högre löner har utbrutit på odlingar i Skåne, uppger Kommunal.

Trots att fackförbundet känner till problem har man svårt att hjälpa gästarbetare.

Fackanslutna riskerar att mobbas ut av sina kollegor.

Allt handlar om pengarna, menar Ulf Hansson, regional ombudsman på Kommunal. Oseriösa arbetsgivare pressar kostnader för att konkurrera på marknaden. Och rädslan för att förlora inkomsten medför att säsongsarbetare inte vågar söka fackligt stöd.

– I de flesta ärenden vi möter handlar det om pengar som inte betalats ut. Vi hjälper dem med det, men sedan har de ofta inget jobb kvar, säger Ulf Hansson.

Riskerar vedergällning

Dilemman skapas, menar Ulf Hansson. I viss utsträckning har arbetaren accepterat spelreglerna när denne tog jobbet på bär- och grönsaksodlingen utan kollektivavtal.

Att ställa krav i ett senare skede riskerar att slå tillbaka mot arbetaren, med repressalier från såväl arbetsgivaren som från kollegorna.

– Vi har den senaste tiden sett att det skapas konflikter mellan grupperingar på arbetsplatser. En grupp arbetare upplever att de fått en släng av sleven för att en annan grupp tog strid för sina rättigheter, säger Ulf Hansson.

Han beskriver hur de arbetare som involverat fackförbundet mobbas ut och trakasseras av sina kollegor.

– Det uppstår en psykosocial arbetsmiljö som är svår för oss att hjälpa till med. Det handlar om att olika grupper inte förstår sina rättigheter, utan vissa tycker att man ska vara nöjd med 70 procent av lönen eller liknande, säger Ulf Hansson.

”Inga bostäder alls”

För några år sedan uppmärksammades flera ärenden med gästarbetare som utnyttjades. Upplever ni att situationen har förbättrats sedan dess?

– På vissa företag har det blivit bättre. De senaste åren har vi tecknat en del kollektivavtal och på de arbetsplatserna har vi inte haft någon tvist sedan dess. Men sedan finns det tyvärr arbetsplatser som lönedumpar, säger Ulf Hansson.

Känner ni till platser där arbetarna har grupperat sig och tagit strid för bättre villkor?

– Vi har hört talas om platser där man gått i hop och strejkat för högre löner. Men det är platser där kollektivavtal inte är skrivna.

De närmsta veckorna kommer tusentals arbetare från flera länder i Östeuropa till Sverige för att arbeta på odlingar. Vad är det för arbetsförhållanden de kommer till?

– De är nog väldigt olika. Vissa kommer att komma till timlöner på 30 kronor, eländiga bostadsförhållanden, eller inga bostäder alls. Men samtidigt är man kanske överens med sig själv om villkoren och då är det jättesvårt att göra någonting åt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.