Foto: Helen Osbjer/privat

Helen hittade jättesvamp – trodde det var en stubbe

Uppdaterad
Publicerad

Helen Osbjer var ute och promenerade i Klippans skogar när hon fick syn på något som hon först trodde var en stubbe. Men när hon gick närmre fick hon syn på den största karljohansvamp hon någonsin sett.

Den rutinerade svampplockaren Helen var ute på en promenad med sin man när ögonen fastnade på något som fick hennes uppmärksamhet.

– Vi trodde att det var en stubbe som låg bland en massa svampar men nyfiken som jag är gick jag fram och tittade lite noggrannare och insåg att det var den största karljohansvamp jag sett.

Vad gjorde du med svampen?

– Den såg fin ut och allt var intakt men när jag skar i den var den lite maskäten. Det blev en bild sen lät jag svampen vara kvar i skogen.

LÄS MER: Experten ”Sällan varit bättre år när det gäller svamp”

Helen la upp bilden i en Facebookgrupp för trädgårdsintresserade där både likes och kommentarer strömmade in.

– En del har frågat vart jag hittade svampen och svaret blir Klippan, exakt plats håller jag hemligt.

Som rutinerad svampplockare, vad hade du gett för tips till andra som vill ut och plocka svamp?

– Plocka bara det man är hundra procent säker på. Vissa svampsorter kan vara dödliga därför är det viktigt att vara helt säker på sorterna. I år finns det en massa kända svampar som inte går att förväxla som karljohansvampar och kantareller. Så chansa inte, plocka det du är säker på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.