Många fritidshusägare har fått inbrott när de danska ägarna inte kunnat besöka sina fastigheter. Foto: Privat / Fotograferna Holmberg/TT

Victoria har stuga i Sverige: ”Nu kan vi titta till våra fastigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten regeringen att inreseförbudet från Danmark och Norge kan hävas. Ett välkommet besked för Victoria Lindtner, chef för Danske Torpare och fritidshusägare i Älmhult. 

Beskedet om en möjlig upphävning av inreseförbudet till Sverige är välkomnas av danskar med fritidshus i Sverige. Det berättar Victoria Lindtner som är chef för föreningen Danske Torpare och äger ett fritidshus i Älmhult.

– Jag är mycket glad för för egen skull men också för våra medlemmar. Nu har de möjlighet att titta till sina fastigheter i Sverige, säger Victoria Lindtner.

Om regeringen väljer att gå på Folkhälsomyndighetens linje upphävs inreseförbudet 31 mars.

Inbrott och vattenskador

Det finns 10 500 danskägda fritidshus i Sverige, fastigheter som sedan december stått tomma. Detta har på många sätt varit förödande för husägarna.

– Flera medlemmar har fått inbrott, tjuvarna vet om att danskarna inte kommer. Vi har även fått höra om medlemmar som fått vattenskador. Sen är våra postlådorna överfyllda med post, säger Victoria Lindtner.

Kontaktat både inrikes- och utrikesministern

Som chef för Danske Torpare har Victoria Lindtner kontaktat både Sveriges utrikesminister Ann Linde och inrikesminister Mikael Damberg. Detta för att danskarna ska ha samma möjligheter att komma in i Sverige som andra EU-medborgare.

– Vi har pressat på detta sedan december. Vi är medvetna om att det är en pandemi, men vi har inga avsikter att gå på restaurang eller shoppa. Vi vill komma över och se till att våra fastigheter är okej, avslutar Victoria Lindtner.

För några veckor sedan berättade vi om Karin Svensson som bor i Köpenhamn och har en stuga utanför Örkelljunga:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.