Annelise Randløv har haft sin stuga utanför Älmhult i över 10 år och är nu orolig över om det har hänt något med den när det varit så kallt.
– Det har varit 17 minusgrader i området. Jag är orolig för mitt hus och för att vattenrören ska ha frusit sönder, för vår försäkring täcker inte det, säger hon.
Favoritlän bland danskar
Andelen utländskt ägande fritidshus är störst i landet i Kronobergs län. Hela 38 procent ägs av personer hemmahörande i ett annat land, enligt SCB. Siffrorna visar också att Kronoberg är ett favoritlän för danskar, 3000 danskar äger ett fritidshus här. I Kalmar län äger över 500 danskar ett fritidshus och i Jönköpings län är det drygt 900.
I normala fall åker Annelise Randløv till stugan minst två till tre gånger i månaden, men nu har hon inte varit där sedan den 21 december, precis innan inreseförbudet kom den 22 december.
– Jag är också orolig för inbrott, för när inbrottstjuvarna vet att det inte kan komma några danskar, så blir det fritt fram, säger hon.
Vill se undantag för husägare
Föreningen Danska torpare har nu uppmanat svenska och danska ministrar att inleda en dialog så att de danskar som äger hus i Sverige ska få ett undantag från inreseförbudet. Regeringen svarar till SVT att de i dagsläget inte finns några planer på särskilda undantag för personer som har fritidshus i Sverige.
Fritidshusägaren från till exempel Tyskland kan fortfarande komma till Sverige genom att visa upp ett negativt covidtest. I Kronobergs län finns 1300 tyska husägare och i Kalmar län över 2000.
– Vi vill också kunna komma in med ett negativt coronatest. Det vi vill är att få titta till stugan och sedan åka direkt hem igen, säger Annelise Randløv.
Inreseförbudet från vissa länder
Inreseförbudet gäller fram till den 31 mars för personer från Danmark, Norge och Storbritannien.
Förbudet har införts för att hindra att nya varianter av coronaviruset förs in i landet.
Andra utländska medborgare kan resa in i Sverige genom att visa upp ett negativt covid-19-test.