I fredags berättade vi om Malmöbon Sarah Button som jobbar i Köpenhamn. Då hade hon blivit varnad av chefen för att hon kommit för sent på grund av tågkaoset.
Pia Horn har själv valt att säga upp sig för att få livet att fungera.
– Det har tagit mig 3,5-4 timmar per dag. Det har varit ganska utmanande med instabila förbindelser, säger Pia Horn.
Hon är ensamstående med en son på 8 år, och efter 4 år med pendling över bron har hon gett upp. Sedan gränskontrollerna infördes har situationen för henne blivit ohållbar.
– De har halverat avgångarna. Tidigare var det enklare. Då tågen gick tätare kunde man vara mer flexibel, säger hon.
”Som ett dominospel”
Nu tar det en halvtimme till en timme mer om dagen.
– Det är som ett dominospel. Missar man en avgång så rasar alltihopa och man vet inte riktigt när man kommer fram, säger Pia Horn.
Nu har hon fått nog. Häromveckan sa hon upp sig från jobbet i Köpehamn – och den 1 juli börjar hon på ett nytt jobb i Malmö.
– Jag kommer att gå ner väldigt mycket i lön, men arbetslivsbalansen är värd mer just nu. Jag ser fram emot att få en vardag som fungerar, säger hon.
Mer tid till sonen
Hädanefter pendlar hon med cykel. Och i fortsättningen blir det mer tid över till den 8-årige sonen.
– Han har varit väldigt ledsen och frågat mig flera gånger om jag inte kunde hitta ett nytt jobb där jag kunde ha mera tid för honom., säger Pia Horn.
De långa pendlingstiderna har frestat på.
– Han är ofta den första som lämnas på morgonen och den sista som hämtas på kvällen, så det påverkar honom väldigt mycket.
Fungerande vardag
Från den första juli blir allt annorlunda.
– Det har varit en tjej som hjälpt mig hämta min son, men även om man är ensamstående ska man kunna ha en vardag som fungerar. Kommer man hem klockan sju så blir det inte så mycket kvalitetstid, säger Pia Horn.
Nu lämnar hon pendlarlivet och därmed inte bara tågen utan också medpassagerarna.
– Det är inte bara pendlingen i sig utan också stressen och ovissheten. Man märker också på andra pendlare hur humöret påverkas. Man blir inte en bättre medmänniska av det här, säger Pia Horn.