I klippet ovan ser du hur det frysta korkgranulatet ser ut.
För att fylla konstgräsplanerna används gummigranulat som ofta kommer från återvunna däck. Granulat räknas som mikroplast och sprider sig från mattorna ut i naturen och till havet.
– Vi har ett eskalerande problem i Sverige med våra konstgräsplaner där man använder gummi. Vi behöver göra någonting tillsammans för att ta hand om vår miljö, säger Tomas Djurfeldt, enhetschef kultur och fritid i Svedala kommun.
Tvingas ställa in träningar
För tre år sedan klubbades beslutet igenom i Svedala. Kommunen ville delta i arbetet för en bättre miljö och bestämde sig för att använda kokos och kork som fyllnadsmaterial på den nya konstgräsplanen som invigdes i maj.
Men en otrevlig överraskning väntade när temperaturen sjönk under nollan och det frös på.
”Borde gjort mer research”
Naturmaterialet binder fukt och fryser till is vid nollgradigt. Planen blir hal och dubbarna fäster inte när man springer, enligt Jacob Eliasson.
– Jag tycker man borde gjort mer research i frågan innan man la så mycket pengar på det här. Vi kommer inte kunna hålla de träningar som vi tänkt i vinter, säger Jacob Eliasson ordförande Skabersjö IF.
Tomas Djurfeldt menar att beslutet togs efter den forskning som fanns då.
– Vi fattade beslut efter vad vi visste var bäst just då, säger han.
Det här är problemet med mikroplast
Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment som är upp till fem millimeter. Mikroplast kan både tillverkas som mikroplast eller bildas vid slitage eller nedbrytning av plast.
Den långa nedbrytningstiden innebar att mängden mikroplast kommer att öka under en lång tid även om tillförseln upphör.
Idag finns inga fungerande metoder for att städa bort de minsta plastpartiklarna ur haven. Lösningen är att förhindra eller kraftigt minska tillförseln
Källa: Naturvårdsverket