Svedala tvekar om tunnel för avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Lunds kommuns ledande politiker meddelade tidigare i veckan att de hoppar av mångmiljardprojektet med att bygga en avloppstunnel till Malmö. Nu tvekar Svedala kommun också i frågan och menar att Lunds avhopp ställer frågan i nytt ljus.

– När nu inte Lund ska skicka sitt avloppsvatten till Malmö så blir ju kalkylerna förändrade. De blir ju färre som delar på kostnaderna så det fördyrar. Då kanske förutsättningarna också ändras, säger Per Olof Lindgren (L), ordförande tekniska nämnden Svedala.

10,6 kilometer lång

Tunneln mellan Lund och Malmö skulle bli en 10,6 kilometer lång pulsåder som skulle frakta avloppsvatten till nya Sjölunda avloppsreningsverk och som Lomma och Burlöv skulle ansluta till. Ytterligare en tunnel på 5,5 kilometer ska byggas, enligt planen, under Malmö – och här skulle Svedala kommun kopplas på.

Tanken var att tunneln skulle gå från Lund till Malmö och att Burlöv och Lomma kommun skulle kopplas på. Foto: VA Syd

Projektet ska enligt enligt beräkningarna kosta cirka 12 miljarder kronor och vara klart ungefär 2032. Våren 2021 kom de fem kommunerna gemensamt fram till att en avloppstunnel skulle vara det bästa rent samhällsekonomiskt.

Men i veckan har styrande politiker i Lund tvärvänt i frågan och vill nu hellre satsa på en ombyggnation av Källby reningsverk i Lund – som då det enligt egna beräkningar skulle bli billigare.

Billigare för Lomma

För Lomma kommun som redan har en anslutning till Sjölunda i Malmö kommer Lunds avhopp inte betyda så mycket:

– Jag tycker det i grunden är synd att Lund inte är med – det är ju viktigt att vi har ett gott regionalt samarbete och det här är en stor regional satsning. Men för Lommas del är det inte hela världen, förmodligen blir det till och med billigare, säger Robert Wenglén (M) kommunstyrelsens ordförande i Lomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.