Den ideella kulturföreningen Page 28 i Malmö har vuxit snabbt under de två år som gått sedan föreningen bildades. Målet att starta en HBTQ-bokhandel har nu nåtts efter en crowdfund-insamling och Sveriges enda bokhandel med inriktning queerlitteratur har därmed blivit verklighet.
– Det har funnits lite liknande ställen, Hallongrottan till exempel, men de har ju varit lite mer en feministisk bokhandel. Det känns bra att vara en renodlat queer bokhandel, säger Lou Mattei.
Queerlitteratur
Page 28 vill vara ”ett queert andningshål för alla HBTQ-personer som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ”. Bokhandeln kommer satsa på queerlitteratur i bred bemärkelse, det vill säga böcker om eller skrivna av personer med en sexualitet eller könsidentitet som bryter mot den så kallade heteronormen.
– Vi satsar på allt vi kan få tag på egentligen. Till exempel har vi hittat en bok som heter ”Homosexualiteten – problem och orsaker” från 1952. Det är ju inte en särskilt queervänlig bok, men kan vara viktig för att förstå hur andra har sett på oss, säger Lou Mattei.
Historien är fylld till bredden av världsberömda författare som själva varit queer eller beskrivit queer kärlek i sin litteratur. Allt ifrån Virginia Wolf, Marcel Proust, Selma Lagerlöf, Karin Boye, Allen Ginsberg, Michel Focault, Tove Jansson till samtida litteraturstjärnor som Bookerpristagaren Douglas Stuart.
”Blir rörd”
Varför behövs det en specifik HBTQ-bokhandel?
– Det finns en risk att man inte hittar den här litteraturen annars, säger Lou Mattei och fortsätter:
– Dels har det varit betydelsefullt att läsa om karaktärer där jag kan spegla mig själv. Sen har jag också lärt mig så mycket om HBTQ-rörelsens kamp och historia genom litteratur. Det är ett slags arv.
Vad är det ni har fått i arv?
– Oj, vad har vi fått i arv? Mycket smärta, mycket kamp, mycket ilska, mycket våld, men också mycket kärlek. Och så mycket genialisk kultur som har kommit från queers. Jag blir rörd när jag pratar om det.
Bokhandeln öppnar onsdag 5 maj 2021.