Sviktande stöd för spårvagnar

Uppdaterad
Publicerad

Andelen lundabor som inte vill ha spårvagn i staden ökar. Skillnaden mellan de som är för och de som är emot är nu hårfin visar den senaste medborgarenkäten.

För tredje året i rad har en enkät gått ur till boende i Lund om inställningen till en spårvagnslinje. 100 personer har svarat och motståndet ökar. I senaste rapporten är 34 procent negativa och 39 procent positiva. Året innan var fördelningen 26 procent negativa mot 48 procent positiva.

Och ett skäl tros vara att lundaborna fått insyn i planerna väldigt sent.

Men de styrande politikerna tar opinionen med ro och räknar med att folk till slut kommer att gilla projektet.

– Siffrorna är enligt regelboken. I andra europeiska städer där man har byggt spårväg har motviljan ökat ju närmare byggstart man kommer. Däremot visar det sig att opinionen vänder igen när spårvägen är klar, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Samma enkät görs i Helsingborg och Malmö, Där vill merparten fortfarande ha spårvagn, men så har planerna inte heller kommit lika långt som i Lund.

– Vi följer väldigt noga utvecklingen i Lund för att inte hamna i samma situation, säger Anna Jähnke (M), kommunalråd i Helsingborg.

En lärdom är att inleda en dialog om projektet i ett tidigt skede. Enkäten visar bland annat att medborgarna inte tycker sig ha fått tillräcklig information om hur spårvägen ska finansieras.

– Det har varit alldeles för slutet. De andra alternativen har uteslutits på goda grunder, men insynen har varit för dålig, säger Anders Almgren (S) och skickar en passning till den tidigare majoriteten i Lund.

Projektet beräknas kosta närmare en miljard kronor där staten, Region Skåne och Lunds kommun ska betala en tredjedel var. Men som Sydnytt tidigare har berättat har oppositionen, allianspartierna och nytillkomna Förnya Lund, flaggat för att de kommer motsätta sig en byggstart de närmaste två åren. Även om regeringen skjuter till medel tidigare.

Spårvagnsfrågan är med andra ord långt ifrån avgjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.