Många resor kan komma att påverkas om Sekos strejk blir av. Foto: TT

Tågstrejken avblåst – parterna överens

Uppdaterad
Publicerad

Parterna har enats och därmed blir det ingen tågstrejk, skriver Seko i ett pressmeddelande vid tiotiden på måndagen.

Han rekommenderar resenärerna att inte åka över Öresundsbron eftersom det inte går att garantera att människor kan ta sig tillbaka.

– Det kommer inte att gå några ersättningsbussar så vi uppmanar våra kunder att vara beredda på störningar redan tidigt på måndagen, säger Kristian Ördell.

Han uppmara de som kan att jobba hemma alternativt välja buss eller Pågatåg.

Med timmar kvar hänger hotet om en omfattande tågstrejk fortfarande i luften. Trots intensiva förhandlingar under natten mellan söndag och måndag har parterna inte nått en lösning i konflikten.

Om Seko och Almega tågföretagen – som företräder arbetsgivarna – inte lyckas nå en överenskommelse före klockan 15 på måndagen bryter strejken ut.

Vill inte berätta var de står

Vid 09.30-tiden på måndagsförmiddagen bekräftar Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson att förhandlingar fortfarande pågår.

Om man kommit närmare en lösning och ett nytt kollektivavtal vill fackförbundet däremot inte svara på.

Konflikten kretsar i huvudsak kring schemafrågor och arbetstider. I viss utsträckning handlar den även ensamarbete, vilket är en fråga som fick stor uppmärksamhet i samband med att pendeltågsförare gick ut i en vild strejk i april.

3-stegs varsel

Varslet är utformat i tre steg. Steg ett innebär att Öresundstågen, pendeltågstrafiken i Stockholm och vissa SJ-sträckor kommer att drabbas.

I steg två och tre tas bland annat tunnelbanan i Stockholm och fler SJ-sträckor ut i strejk, och sist i kedjan även godstrafik på räls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.