Lars Eklundh, naturgeograf på Lunds universitet, har studerat hur vegetationen börjar grönska allt tidigare på våren. Foto: Firas Razak Tuma/SVT

Våren startar allt tidigare – kan få naturen att hamna i otakt

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Sverige börjar grönska en till två veckor tidigare nu jämfört med de senaste femton till tjugo åren. Det visar en universitetsstudie. Och det kan leda till att naturen hamnar i otakt.

Lars Eklundh är naturgeograf på Lunds universitet och har studerat hur vegetationen börjar grönska allt tidigare i takt med att det blir varmare.

– Normalt sett räknar vi med att det har blivit en grad varmare under min livstid för hela jorden. Men för Sverige så är det upp till två grader ungefär i medeltemperatur i mars, april och maj.

Flera veckor tidigare

Forskarna har med hjälp av satellitdata studerat norra Europa mellan år 2000 och 2016. På de åren har det börjat grönska 8-16 dagar tidigare i stora delar av Sverige – på grund av temperaturökningen under vårmånaderna.

– Vi räknar med att det rör sig om kanske en halv till en dags förskjutning av våren, i värsta fall, under den senaste perioden som vi har studerat. Och om man slår ut det på åren från sekelskiftet 2000 så rör det sig om flera veckor, säger Lars Eklundh.

Problem för djurlivet

Han menar att det kan få stora konsekvenser. Vegetationen ska komma ikapp och synkroniseras så att djurliv och växtliv går i takt med varandra.

–  Det kan vara att blommorna blommar vid en tidpunkt när inte insekter har tillgång till dem, säger han.

Titta på klippet för att höra fler konkreta exempel på hur naturen kommer i otakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.