Richard Yngwe till vänster och hans kollega Per Andersson var båda med och inventerade fiskar vid Skåres kust. Foto: Privat/Per Andersson/Richard Yngwe

Snart får vi veta hur rötsimpan och skrubbskäddan mår

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har havsområdet längs Skåres kust provfiskats. Anledningen är att man vill ta reda på vilka fiskarter som finns där och hur de mår.

– Torsk, sill, rötsimpa, skrubbskädda, torsk och ett par öringar är några av arterna vi fått upp, säger Rickard Yngwe,

fiskeriassistent från SLU Aqua som var med och genomförde provfisket.

Det är första gången man gjort denna typ av provfiske vid Skåre i Trelleborgs kommun. Under några dagar förra veckan pågick fisket på 45 stationer runt området.

– Skåre har varit en tom fläck på hela kuststräckan och vi har länge velat få till ett fiske där, vilket vi nu fick. Tanken var att vi skulle hålla på även in på denna vecka, men vi fick skynda på när vi fick höra att det skulle blåsa kraftigt och blev klara fortare än planerat.

Ska ta reda på hur fisken mår

Provfiskningen har gjorts av SLU Aqua på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Inventeringen görs för att ta reda på vilka fiskar som finns där och hur de mår.

– Generellt har det sett ganska lika ut på de 45 stationerna, det är ett ganska homogent område med platt boten. I de västra områdena har vi tyckt oss se en lite större sälpåverkan, där har vi sett att sälen plockat sill från fiskenäten eftersom flera sillar haft bitmärken och varit halva.

Skrubbskädda och torsk var några av fiskarna som hittades vid Skåres kust. Foto: Privat/Linus Larliander

Området vid Skåres kust är skyddat och är ett marint reservat.

– Det är ett så kallat ”naturligt” område, utan särskild påverkan av människan. Målet nu är att se hur det ser ut här, jämfört med områden där till exempel industrier släpper ut varmvatten, eller har annan påverkan, säger Rickard Yngwe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.