Trafikverket vill öka kapaciteten på sträckan, som är en av Sveriges mest trafikerade. Foto: Trafikverket

Nya broar stoppar tågen mellan Malmö och Lund

Publicerad

Natten till lördag stoppas tågtrafiken ännu en gång mellan Malmö och Lund. Järnvägsutbyggnaden fortsätter, och nu handlar det om en ny pågatågsstation, där två broar ska skjutas på plats. Stoppet varar en vecka och ersättningsbussar sätts under tiden in.

Mellan 28 augusti och 6 september kommer tågtrafiken mellan Malmö och Lund att stå stilla. Trafikverket ska sätta två nya järnvägsbroar på plats vid den nya pågatågsstationen vid Klostergården i Lund. 

Arbetet är ett led i den pågående utbyggnaden till fyra spår på stambanan mellan Malmö och Lund. Projektet startade 2017 och ska stå klart 2023.

Så här kommer det att se ut när allt är klart år 2023. Foto: Trafikverket

Tungt trafikerad sträcka

Utbyggnaden görs för att öka kapaciteten på sträckan, som är en av Sveriges mest trafikerade med 450 tåg per dygn.

– Antalet resenärer väntas öka och vi behöver få in fler tåg. När vi är klara kommer 650 tåg att köra på sträckan varje dag, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektchef på Trafikverket.

Gamla järnvägsspår

En annan anledning är att spåren är gamla och behöver bytas ut.

– Järnvägen har varit dålig och behöver rustas upp. Vi vill inte ha oplanerade störningar i tågtrafiken.  

I Åkarp och Hjärup är den nya järnvägen nedgrävd för att minska bullret för dem som bor i området.

– Vi kommer att ha tre nya passager i varje samhälle. Människor kommer att kunna ta sig runt lättare och slipper vänta vid några bommar.

Trafikverket vill öka kapaciteten på sträckan, som är en av Sveriges mest trafikerade. Foto: Trafikverket

Tunnlarna byggs bredvid spåren, så att arbetet inte får för stor påverkan på tågtrafiken.

– Det hade blivit kaos annars. Vi kommer att gräva bort spåren, skjuta in tunnlarna på plats och lägga tillbaka spåren. Sen kan trafiken sättas igång igen.

Under tågstoppet uppmuntrar Trafikverket människor att cykla.

– Vi försöker få folk att ta cykeln i stället för bilen. Det gör dem mer miljövänliga samtidigt som de får motion, säger Jens-Peter Eisenschmidt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.