Tramadoltabletter smygglade i lastbil Trelleborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bland blöjor och trosskydd gömde sig det största beslaget av tramadol som tullverket någonsin genomfört. Foto: Tullverket

Tullen i Trelleborg beslagtog tramadoltabletter värda 22 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Idag väcktes åtal mot den chaufför som misstänks för att ha smugglat 741 000 tabletter tramadol i Trelleborgs hamn i januari i år.

Redan efter några månader har Tullverkets beslag av den syntetiska opioden tramadol slagit nytt rekord, över en miljon tabletter.

Tramadol för 22 miljoner kronor

Den största orsaken är tullens beslag av över 741 000 tabletter i Trelleborgs hamn i januari i år, till ett uppskattat värde över 22 miljoner kronor.

Tullinspektören hittade 54 kartonger, gömda bland blöjor och trosskydd, när han stoppade en lastbil från Tjeckien. Beslaget i januari är enligt tullverket det största någonsin.

Tjeckiska chauffören åtalad

Chauffören har nu åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han förnekar inblandning i smugglingen, men bevismaterial från mobilchattar med uppdragsgivaren tyder på att han varit medveten om vad som gömde sig bland blöjorna.

Mellan årsskiftet och 15 maj i år har sammanlagt 1 018 449 tabletter beslagtagits.

Tramadol är egentligen ett smärtstillande läkemedel. I Fass varnas det för att det är beroendeframkallande. Vid överdos kan det slå ut andningen. Det kan också orsaka kramper, som gör att man tappar medvetandet och faller omkull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.