Både Trelleborg och Ystad förbereder sig för att emot krigsflyktingar som lämnat Ukraina. Foto: AP/TT

Trelleborg förbereder sig på att hjälpa flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Både i Trelleborg och Ystad är man beredd på att med kort varsel komma att behöva ta emot krigsflyktingar från Ukraina.

– Beredskapen är god. Vi har vår beredskap utifrån att vi är ankomstkommun ihop med Migrationsverket och vi samarbetar med Malmö och Ystad, säger Fredrik Geijer, kommundirektör i Trelleborg.

Trelleborgs kommun har en mindre ledningsgrupp som leder det operativa arbetet med beredskapen.

Ukrainska flyktingar i Skåne

– Vi är mentalt förberedda och vi har en kompetent organisation. Migrationsverket, gränspolisen och EU talar om för oss vilka flyktingströmmar vi får. Om det kommer ensamkommande barn har vi beredskap för det utifrån socialtjänstlagens krav, säger kommundirektör Fredrik Geijer.

Beredda när det händer

På måndagsmorgonen har Trelleborgs kommun inga indikationer på att det är några flyktingar på väg till kommunen, men beredskap finns.

En kristen församling i Höör planerar att ta emot ett 80-tal barn som är på väg med buss från ett barnhem i Kiev.

– Vi har varit i kontakt med Höörs kommun och vi vet att barnen ska komma via Trelleborg. Vi är beredda att växla upp läget efter hand, säger Fredrik Geijer, kommundirektör i Trelleborg.

När barnen väntas anlända till Sverige är oklart men den kristna församlingen räknar med att barnen kommer i slutet av veckan.

”Vi är på tå”

Inte heller Ystads kommun har sett några tecken på att det skulle vara en stor flyktingström på väg.

– Vi har inga signaler på det i nuläget. Hamnen i Ystad är välinformerad om hur det ser ut på färjorna och vi för hela tiden en dialog med frivilligaorganisationerna som är beredda att hjälpa till om det skulle behövas, säger Jörgen Nilsson, säkerhetssamordnare i Ystads kommun.

– Men vi är på tå, vi är vakna och vi följer flödet, tillägger han.

”Svårt att överblicka”

Migrationsverket kan inte i nuläget uttala sig om de lokala förberedelserna eller eventuell fördelning av flyktingar och har svårt att överblicka vilka konsekvenser kriget i Ukraina får.

”Vi har i dagsläget inte sett några tecken på en ökad migration till just Sverige från Ukraina. Från konfliktens start i förra veckan fram till idag rör det sig om drygt 140 ukrainska medborgare som sökt asyl sedan och de flesta befann sig redan i Sverige”, skriver Annica Dahlqvist, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet