Se videon när skolpersonal från Trelleborg utbildas i livräddning. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Efter drunkningsolyckan – här utbildas lärare i livräddning

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan utbildas grundskolepersonal i Trelleborgs kommun i HLR och livräddning. Detta efter att en 6-årig pojke drunknat i grannkommunen Falsterbo under skoltid.

– Det är ett bra initiativ. Det är en säkerhet för oss som är på plats, säger Susanne Sterneborg, grundskollelärare i Trelleborg.

Under tisdagen befann sig drygt 20 pedagoger på Trelleborgs badhus. Tillsammans med cirka 60 andra personer som jobbar inom grundskolan i Trelleborg ska de utbildas i HLR och livräddning.

– Vi har satt in utbildningar och genomgångar för vår personal så att de ska känna sig trygga att utföra de aktiviteter vi har i badhuset, säger Sofia Henderup Larsson, utbildningschef inom grundskolan och grundsärskolan i Trelleborg.

Sedan förra veckan har kommunen pausat all sin simundervisning. Undervisningen kommer att återupptas först när personalen har utbildats och nya rutiner för badaktiviteter under skoltid har bestämts.

Mer personal vid bad

Tidigare har Trelleborgs kommun inte haft några konkreta riktlinjer för personaltätheten vid simundervisning. Detta ska förändras i de nya rutinerna.

– Vi kommer att utgå från livräddningssällskapets riktlinjer. Man ska vara fem simkunniga elever per vuxen, och tre icke simkunniga per vuxen, säger Sofia Henderup Larsson.

Fler kommuner ser över sina rutiner

Vellinge kommun har tidigare berättat att de efter drunkningsolyckan ska se över sina riktlinjer för badaktiviteter under skoltid.

SVT Nyheter Skåne har kontaktat övriga kommuner i Skåne och ställt frågan om hur deras simundervisning och badaktiviteter påverkats av drunkningsolyckan i Falsterbo.

Tolv kommuner menar att de ser över sina rutiner med anledning av olyckan. I tretton kommuner pågår simundervisningen som vanligt utifrån nuvarande riktlinjer. En kommun kommer att behandla frågan framåt och övriga fem har inte återkommit med svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.