En delad bild som visar en toalett i ett rum med vita kakelväggar, där en hand öppnar toalettlocket. Till höger sitter barnbarnet Linda Nilsson på sin balkong.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det var hennes mardröm, säger Linda Nilsson om hur hennes mormor Gunnel ”tynade bort” under sista tiden i livet. Foto: Arvid Grange/SVT

Trots städhjälp från hemtjänsten – Lindas mormor levde sista tiden i smutsig lägenhet i Malmö

Publicerad

Lindas mormor Gunnel gick bort för några veckor sedan. Under sista året fick hon hjälp av hemtjänsten i Malmö, som Linda Nilsson menar svek hennes mormor, och gjorde att hon inte fick ett värdigt slut.

– Man kan inte leva så här skitigt, säger Linda Nilsson bredvid sängen i sovrummet som tillhörde hennes mormor fram tills för några veckor sedan, då hon gick bort.

Lindas mormor fick under det sista året hjälp av hemtjänsten med saker som att laga mat och städa. Men Linda menar att hemtjänsten praktiskt taget aldrig städade, och att hennes mormor fick leva sin sista tid i misär.

På golvet i sovrummet är det kladdigt. Så var det länge innan mormor dog, menar Linda, som berättar att hon många gånger var i hemma hos mormor själv och städade för att hemtjänsten inte gjorde det.

– Men vi har ju hemtjänst av anledningen att vi inte hinner med, säger hon.

Fimpar på balkongen och bajs på toasitsen

Hon visar även bilder från tiden när hemtjänsten hade ansvar att städa hos hennes mormor var fjortonde dag. De visar fläckar på golv och mattor. På en bild har toaletten avföring på sitsen.

Linda är övertygad om att hemtjänsten inte städade när de skulle. Men det var inte bara städningen. Hon berättar att vid ett tillfälle insåg hon att hemtjänsten inte bytt lakan och att hennes mormor legat direkt på hygienskyddet i flera dagar.

På balkongen i dödsboet ligger fortfarande cigarettfimpar och ett cigarettpaket. Linda menar att ingen av dem röker.

– Tiden är väl inte till för att de ska sitta här och röka. Den är till för att de ska ta hand om henne.

”Man ska dö med värdighet”

Nu tänker Linda göra en Ivo-anmälan.

– Hon var gammal. Hon kunde ha dött ändå. Men man ska dö med värdighet.

Kan det inte vara svårt för hemtjänsten att göra mer än de gör med tanke på hur högt tryck de har?

– Det är svårt med hemtjänsten men det är faktiskt inte mitt problem. Är du beviljad städ var fjortonde dag så är det städ var fjortonde dag.

Chefen för hemtjänstgruppen som hade ansvar för Gunnel skriver i ett sms till SVT Nyheter Skåne att de inte kan uttala sig om de specifika händelserna på grund av sekretess men att de ser allvarligt på kritiken och har påbörjat en utredning enligt rutin.

– Som vårdtagare skall man känna sig trygg att få den hjälpen och stöden man har rätt till, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.