Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör Malmö stad, och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S) i Malmö, vid torsdagens presskonferens i Stadshuset i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör Malmö stad, och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S) i Malmö, vid torsdagens presskonferens i Stadshuset i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Trygghetschefen om Eurovision: ”Ingen riktad hotbild mot Malmö”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns ingen ”riktad hotbild” mot Eurovision i Malmö. Men Malmös trygghetsdirektör möter en hel del oro från Malmöbor inför det stundande jättelika arrangemanget.

Orsaken? Krigen i Mellanöstern och Ukraina.

Det är många som undrar hur det här påverkar ett så stort arrangemang, konstaterade Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör på Malmö stad vid en pressträff på torsdagen.

Där redogjorde han för ett omfattande säkerhetsarbete i samverkan med polisen, och gjorde samtidigt klart:

Eurovision song contest 2024

– Vi har inget, vad vi vet, direkt riktat hot mot Eurovision eller Malmö kopplat till den här veckan. Men vi kommer aldrig att chansa med Malmöbornas säkerhet, säger han till SVT Nyheter.

Slipper högriskmatch

Samma dag kom besked att Malmö slipper högriskmatchen mellan MFF och AIK eller Djurgården i Svenska cupen den 9 maj. Däremot har polisen har redan fått in flera ansökningar om demonstrationer i samband med Eurovision i Malmö – både för och emot Israels deltagande. Malmö stad samarbetar med polisen och försöker identifiera olika typer av potentiella säkerhetsproblem.

Demonstrationer som riskerar urarta kan vara ett sådant.

Cyberhot och påverkan

– Jag vet även att när det gäller cyberhot och påverkan så finns aktörer som vill störa den här typen av arrangemang, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Tävlingen har blivit betydligt större och får rejäl draghjälp av nya sociala medier jämfört med när Malmö var värdstad 2013. Biljetter har sålts i 80 olika länder och det väntar tusentals besökare.

– Det är en av de stora skillnader med 2013, hela samhället har ett annat säkerhetstänk, sa Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

”Eurovision ett fredsprojekt”

Hon inledde presskonferensen med att understryka att Eurovision är ”ett fredsprojekt” Israels medverkan i tävlingen har dock väckt starka reaktioner och kommunalrådet förväntar sig också olika demonstrationer.

Helt naturligt med tanke på omvärldsläget, anser hon.

– Jag ser framför mig att man ytterligare kommer att samla fler på demonstrationerna. Det är en välkommen del av demokratin om man gör det på ett fredligt sätt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet