– Det är uppemot 400 mejl, säger Tom Espgård som jobbar som vilthandläggare på länsstyrelsen.
Vilthandläggarna har också fått ta emot flertalet telefonsamtal och sms. Främst är det personer som är kritiska till helgens händelser som hör av sig. Många av mejlen är identiska massmejl som skickats från många olika personer.
– En sak som generellt sett alla kan bli bättre på, tycker jag, är att ta reda på och lära sig vem som bestämmer vad. Väldigt ofta ska vi följa föreskrifter och förordningar och riktlinjer som andra myndigheter ovanför oss bestämt, och det är det som är vårat jobb. Vi är i mångt och mycket en handläggande myndighet, säger Tom Espgård om kritiken som riktats mot länsstyrelsen.
Vargarna ligger i frysen
Det var i helgen som de två vargarna sköts ihjäl av jägare inom vargreviret Linderödsåsen. Detta skedde enligt paragraf 28 i jaktförordningen, som ger rätt att skydda tamdjur vid rovdjursangrepp.
Nu ligger vargarna, som båda var hanar, i en frys hos länsstyrelsen i väntan på att de ska skickas i väg till Statens veterinärmedicinska anstalt för identifiering.
Nytt angrepp i Sankt Olof
I början av oktober skedde tre vargangrepp inom Linderödsreviret. Beslut togs då att vid ett fjärde angrepp skulle skyddsjakt utlysas.
Nu har ett fjärde angrepp skett – under onsdagen bekräftades tre får dödade av varg vid Sankt Olof på Österlen – men skyddsjakten kommer trots det inte verkställas. Det meddelar länsstyrelsen.
DNA från norsk varg
Anledningen är att myndigheten fått DNA-svar som visar att minst ett av de tidigare angreppen gjorts av en genetiskt viktig varg från Norge – alltså inte av en varg från reviret.
– Vi måste ha säkra uppgifter på att vi har fyra angrepp från vargar som tillhör reviret innan en eventuell skyddsjakt kan starta, säger Nils Carlsson, chef på art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne.
I videoklippet berättar Tom Espgård mer om de senaste dagarnas mejlstorm och om lördagens händelser.