På uppdrag av regeringen ville forskare utreda orsaken till karies och hur man bäst förebygger hål i tänderna.
– De här experimenten är ju ett av Sveriges största experiment och har ägt rum bara 10 minuters bilväg härifrån, säger Anna Maria Matala, regissör.
På Vipeholms anstalt bodde personer som på den tiden betraktades som obildbara och sinnesslöa. Försökspersonerna tvingades äta enorma mängder sötsaker och resultatet blev sönderfrätta tänder och ett livslångt lidande.
– Det var en fruktansvärd tid. Man kan inte föreställa sig hur grymt det var, säger Liv Jaxell, dansare.
– Jag tycker att det är viktigt att folk kommer hit och ser föreställningen för att förstå att det är på bekostnad av personer med Downs syndrom eller med andra former av funktionsnedsättningar som vi vet mer om våra tänder och vår tandhälsa. Jag tycker att det är fruktansvärt att de här experimenten har gjorts, säger Anna-Maria Matala.
Väckte debatt om forskningsetik
Studien satte Sverige på den internationella forskarkartan och refereras till än idag. Men den har också väckt anstöt och legat till grund för en debatt om forskningsetik och mänskliga rättigheter.
– Idag bor personer med funktionsnedsättningar ute på boenden eller hemma i egna lägenheter. De har tillgång till en daglig verksamhet och en meningsfull sysselsättning. Att de här experimenten kunde äga rum på 40-talet var för att man ansåg att de inte hade någon plats i samhället, säger Anna-Maria Matala.
– Det är min första dansföreställning. Jag brukar mest vara med i vanliga teatrar, men jag tog det här för motionens skull, säger Liv Jaxell.
Om TEAMUS:
Teater TEAMUS är en daglig verksamhet enligt LSS.
Sockertvång spelas till den 6 december.