Kommunen stöder Ekestadsborna om vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

Enligt gällande teorier bör invånarna i den lilla byn Ekestad utanför Kristianstad inte störas av vindkraftsparken i närheten. Men själva upplever de något helt annat. Nu får de även rätt av kommunen.

Gunnar Isaksson och hans familj flyttade till Ekestad för 16 år sedan. De flyttade dit för tystnaden. En tystnad han inte längre upplever finns kvar.

– Ljudet från vindkraftverken hörs nästan hela tiden. Ett pulserande ljud som inte går att komma ifrån, säger han.

Fokus miljö – #dinröst

Ekestad är beläget i en dalgång. Den vindkraftspark som ligger i närheten ligger på en höjd. När den byggdes pekade alla teorier mot att människorna i byn inte skulle störas av ljuden. Ljuden ansågs ligga under riktvärdena, och tillstånden beviljades av Länsstyrelsen. Men med tiden har människornas verkliga upplevelse av ljuden visat sig stämma illa överens med den teoretiskt mätbara kartan.

– Hur mäter man en människas upplevelse? Det går ju inte, säger Helen Lilja, som bor på andra sidan byn.

På hennes tomt slår ljuden från kraftverken eko i husväggarna, och har omöjliggjort sommarkvällar i trädgården.

– Det är just själva pulserandet som är det besvärliga. Man kommer inte ifrån det, säger Helen Lilja.

Bullernivån måste sänkas

Och nu har även Kristianstad kommun gått med på att bybornas upplevelse är på riktigt, och begärt att Länsstyrelsen ska se över tillståndet.

– Just vad det gäller vindkraftverk i skogsområden så tror vi att bullernivån måste sänkas. Men det är inget vi bestämmer här i Kristianstad, utan det måste ske på nationell nivå, säger Pierre Månsson (FP) ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunen säger sig dock vara fortsatt positiv till vindkraftsutbyggnad, men att försiktigheten blivit större med åren är tydligt.

– Vi vill fortsätta bygga ut, men man måste följa det nogsamt och se över det här med bullervillkoren, säger Pierre Månsson.

Tillståndssökare utnyttjar kryphål

Han är även tydlig med att kommunen inte drar sig för att använda den vetorätt som kan stoppa nya byggen. Men en sådan är bara möjlig att använda på projekt som omfattar fler än sju kraftverk. De ansökningar som kommit in den senaste tiden gäller parker med färre verk.

– Det är ju uppenbart att de som ansöker om tillstånd gör det med en taktik som just gör att vi inte ska kunna använda vårt veto, säger Pierre Månsson. 

I Ekestad var det med glädje invånarna tog emot beskedet att man fått kommunens medhåll i upplevelsen av ljudet.

– Det är en bra början. Vi skulle vilja att ljudet dämpas ned så att man slipper det åtminstonde kvällar och nätter, säger Gunnar Isaksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus miljö – #dinröst

Mer i ämnet