Mystisk figur under ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även ”aliens” finns med på utställningen om oidentifierade flygande föremål på Stadsarkivet i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så växte ufointresset fram i Malmö – ny utställning på Stadsarkivet

Uppdaterad
Publicerad

Ufo är inget man brukar förknippa med kommunala arkiv. Men nu har Malmö stadsarkiv en utställning om oförklarliga observationer med fokus på olika arkiv i vår närhet.

Utställningen handlar om hur intresset för oidentifierade flygande föremål tog fart efter andra världskriget och om hur piloter, ufologer, och myndigheter har rapporterat om olika fenomen men även hur ufo har skildrats inom populärkulturen.

– Vi vill vissa på ett historiskt perspektiv och visa hur ufointresset växte fram i Malmö och även synliggöra de arkiv som utställningen baseras på, säger Karin Sjöberg, arkivpedagog på Malmö Stadsarkiv.

Utställningen baseras på material från Archives for the unexplained (AFU), Krigsarkivet och Seriearkivet som även har sitt centrum i Malmlö.

Utställningen fokuserar mycket på observationer i Malmöområdet. Här en karta med ett 20-tal oförklarliga fenomen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ökat intresse för ufo

Det är framförallt tre videoklipp, som är inspelningar från amerikanska stridspiloter, som cirkulerat på internet och som fått upp intresset för frågan. För något är sedan valde Pentagon att själv publicera klippen.

– De vanligaste missuppfattningar vid observationer är att man sett planeterna Venus och Jupiter, olika ballonger eller flygplan som kommer i en konstig position, säger Clas Svanh på riksorganisationen UFO Sverige.

En modell som föreställer en påstådd ufolandning utanför Ängeholm 1946. Foto: Johan Dernelius/SVT

Förutom utställningen blir det föredrag, workshops, konst och berättarcafé. Utställningen avslutas den 20 januari 2024.

För två år sedan uppmärksammade SVT Nyheter Helsingborg Ufo-monumentet utanför Ängelholm. Se mer i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
UFO-guiden Ingrid Persson Skog framför det sällsamma betongmonumentet över utomjordingarnas påstådda besök för 75 år sedan. Foto: Hans Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.