Under tisdagskvällen kom kontot och dess innehåll till polisens kännedom. Ett barn som såg det på Snapchat vågade berätta för sin mamma som polisanmälde direkt.
– Barnet var själv väldigt orolig för pojken på klippen men visste inte riktigt om hen vågade ta det vidare. Till sist pratade hen med mig och jag är så stolt över det, säger mamman till SVT.
Enligt mamman ska barn från hela Malmö vara med i gruppen.
Förundersökning inledd
Polisen har inlett en förundersökning kring ärendet men har inte kommit vidare i utredningen.
– Det låter som ett groteskt ärende och just nu är vi mitt i processen att det ska hamna på rätt förundersökningsledare, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.
Vanligt enligt Ecpat
Enligt barnrättsorganisationen Ecpat, som nyligen utkom om en rapport kring just så kallade exposekonton, så är fenomenet vanligt. De kallar det ett slags kriminalitet som sprids mellan barn. I sin rapport fokuserar de speciellt på nakenbilder och sexuellt innehåll på barn som sprids.
– De som sprider materialet är barn, liksom de som besöker kontona. Många av de uthängda som har förmåtts skicka bilder och filmer till äldre barn är väldigt unga, ofta i mellanstadieåldern. Rädslan för att vuxna ska bli arga och lägga skulden på barnet gör dessutom att de utsatta inte vågar berätta, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare på Ecpat.
Ecpats undersökning visar att 89 procent av barnen mellan 10–17 år känner till vad ett exposekonto är. En majoritet av dem – cirka 60 procent – har besökt minst ett.
Det här är ett Exposekonto enligt Ecpat:
– Exposekonton kan finnas på olika sociala medier som Snapchat, Instagram, Whatsapp med flera.
– De är ofta lokalt förankrade till en kommun, en stadsdel eller en skola och vänder sig till personer i de utsatta barnens närhet.
– På kontona är språkbruket ofta grovt rasistiskt och sexistiskt.
– Flickor skambeläggs ofta och hånas av användarna.
– Ofta skrivs de uthängda barnens namn och personuppgifter ut.