• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Unikt fynd av svenskt erövringskrig

Uppdaterad
Publicerad

Historikerna har länge misstänkt att den fanns. Tack vare ett vägbygge har arkeologerna nu hittat rester av den fästning som Karl X Gustav och hans trupper lät bygga för att befästa makten över Danmark.

Resterna av muren bevisar nånting man länge trott, nämligen att svenskarna byggde en fästning här efter freden i Roskilde 1658.

– Vi vet att svenskarna var här, och att de belägrade Køge. Men det där säkra beviset för att fästningen verkligen byggdes kom först med det här. Därför är det fantastiskt att vi nu har hittat den, säger Nanna Holm, museiinspektör på Museum Sydøstdanmark

Svenskarna, med kung Karl X Gustav och Erik Dahlbergh i spetsen, nöjde sig inte med att få Skåne, Blekinge, Halland, Bornholm och Trondheims län, utan ville ha hela Danmark. Men sina trupper belägrade de Köpenhamn och Köge.  Dahlberg ritade fästningen, som man tvingade danska bönder att bygga.

Kommer att täckas över

– Vi tror att svenskarna ville ha en skyddad hamn för transporter av livsmedel från den bördiga trakten runt Køge, säger arkeologen Jeppe Færch.

Fyndet kom i dagen efter grävningar i samband med ett vägbygge vid stationen i Köge. Snart kommer allt att täckas över. Men Museum Sydöstdanmark gör sitt för att bevara den nyvunna kunskapen.

– Allt blir fotograferat, uppmätt och avritat och så går vi igenom alla lagren så att en dag kan rekonstruera det om det finns behov för det, avslutar Nanna Holm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.