På sidan 27 i regeringens och Sverigedemokraternas avtal står det bland annat att socionomutbildningen ska reformas och att obligatoriska moment kring ungdomskriminalitet ska införas.
Formuleringar som fått stora delar av det akademiska Sverige att höja på ögonbrynen. Inte minst Lunds universitets rektor Erik Renström – något som han tog upp på sitt första möte med den nya utbildningsministern Mats Persson (L).
– Naturligtvis kunde jag inte låta bli att ta upp den här frågan. Det är ett flagrant övertramp. Det är viktigt att politiken och akademin håller armlängds avstånd, säger Lunds universitets rektor Erik Renström.
Oense om politikens inblandning i akademin
Men det håller inte Mats Persson (L) med om.
– Vi värnar den akademiska friheten samtidigt är det viktigt att utbildningarna moderniseras och anpassar sig till verkligheten, säger han.
I klippet får du höra både utbildningsministerns och rektorns syn på den akademiska friheten.
Så står det i Tidöavtalet
Socionomutbildningen reformeras för att göra kriminalitet bland ungdomar till ett obligatoriskt utbildningsmoment. Möjlighet till specialisering på ungdomsbrott införs i utbildningen. Särskilda forskningsmedel anslås till området sociala insatser mot unga i kriminalitet.