”Uppförsbacken är oändlig”

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren väntas omfattande personalbrist, men redan nu går personalen på akuten i Lund på knäna. Bara i maj månad är 137 arbetspass obemannade, och nu flyr både sjuksköterskor och undersköterskor arbetsplatsen på grund av den hårda pressen.

Det är inte första gången det är kris på akuten i Lund. Men situationen blir inte bättre, snarare tvärtom. Bristen på framförallt sjuksköterskor gör att personalen är överhopad med arbete. Bara i maj månad saknas 7 heltidstjänster.

– Det innebär att det blir dagar då vi går under minimibemanning, att vi får ta extra pass och vi har även timvikarier, men det täcker bara en bråkdel, säger Charlotte Evers som är sjusköterska på akuten och skyddsombud för Vårdförbundet.

Skånska sjukvården

– Det är jättetufft och många är ledsna när de lämnar jobbet, säger undersköterskan Ann-Marie Lindvall.

Överfulla avdelningar

Men personalbristen är inte enda problemet. Ute på avdelningarna är det dessutom överfullt. Patienter som kommer till akuten kan inte slussas vidare till de avdelningar där de egentligen borde vårdas, utan fastnar på akuten där de blir liggandes i korridorer och väntrum.

– Vi gör så mycket vi kan på akuten men vi kan ju aldrig stänga, säger Ronny Holm, som är sjuksköterska.

– När inte sjukhuset i stort kan ta hand om patienterna så landar de i vårt knä hela tiden. Man kommer varenda morgon och liksom, gud, det är 25 patienter i kö innan vi ens har börjat dagen. Då känner man att uppförsbacken är oändlig, säger han.

Tvingas välja mellan patienter

Ann-Marie Lindvall berättar om de svåra val personalen tvingas göra dagligen:

– Vad ska jag välja: hjälpa den här gamle sjuke personen med en blöja eller ett bäcken, eller ta ett EKG? Det är jättesvårt. Då får man ibland kanske ta det här EKG:et som är jätteviktigt och då kan den gamle kanske få vänta en halvtimme eller en timme för att få den bajsiga eller kissiga blöjan bytt. Det är fruktansvärt att ha det med sig hela tiden.

Nu har det gått så långt att många inte orkar jobba kvar. Bara sedan januari i år har 9 sjuksköterskor sagt upp sig och fler funderar på det. Även 9 undersköterskor har flytt akuten sedan årsskiftet, och fem anställda är heltidssjukskrivna.

Vårdförbundet underkänner handlingsplanen

Region Skåne har kommit med en handlingsplan för akuten i Lund, men den sträcker sig bara över sommaren och är alldeles för kortsiktig enligt Vårdförbundet, som inte kommer att godkänna planen som den ser ut nu. Under tiden är det patienterna som får betala det allra högsta priset.

– Våra bedömningar kan från och till bli något riskfyllda, säger Ardavan Khoshnood, ST-läkare.

Så det är inte riktigt patientsäkert som det är idag?

– Det är inte riktigt patientsäkert på något sätt trots att alla verkligen gör sitt allra bästa för att jobba under rådande omständigheter. Men patientsäkert är det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånska sjukvården

Mer i ämnet