Upphandlingschefen: ”Jag är bedrövad”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket menar att deras kontroller varit otillräckliga och att de nu ska bli bättre på att följa upp sina projekt.

– Jag blir bedrövad. Jag vill gärna röja i den här branschen, jag vill inte att det här ska kunna förekomma.

Så säger Katarina Norén som är upphandlingschef på Trafikverket, efter att hon fått se SVT Nyheters reportage om de företag som under hösten och vintern satt upp stängsel längs järnvägen i Skåne och Småland. Företag som tidigare också haft uppdrag för Fortifikationsverket när stängsel skulle sättas upp på F17 i Kallinge.

Stängselgranskning

Hur stämmer det med er policy att anlita den här typen av företag?

– Det handlar inte om företagen, det handlar om villkoren, och de ska efterlevas i alla led.

Kraven gäller hela kedjan

I Trafikverkets upphandling av stängsel längs olika järnvägssträckor i Skåne och Småland står det tydligt att alla de som jobbar som lägst har rätt till de minimivillkor som finns i det kollektivavtal som gäller i den aktuella branschen. Det står också att det ska gälla hela vägen ner i kedjan.

Varför skriver ni så?

– Därför att vi står för det. Man ska ha de villkor som andra arbetstagare i Sverige har enligt centrala avtal. Det är viktigt att människor inte utnyttjas, säger Katarina Norén.

Samtidigt erkänner hon att Trafikverket har en del att jobba med när det gäller hur kraven i upphandlingarna efterlevs.

”Har inte tillräcklig uppföljning”

– Vi har skarpa krav i våra kontrakt, vi har uppföljning av kontrakten men vi har inte tillräcklig uppföljning det kan jag konstatera. Det får mig att verkligen vilja jobba mycket mer med uppföljning och röja i den här branschen.

Källor till oss säger att det inte var någon idé att lägga något anbud, att den skulle gå så snabbt och fick kosta så lite pengar, vad tänker du om det?

– Upphandlingslagstiftningen styr oss när det gäller tiden, vi kan inte kan inte göra den snabbare än lagstiftningen, och det gör vi inte heller. Anbud fick vi så det var konkurrens. Sen uppenbarligen var det ett anbud där man inte riktigt räknade med att göra alla de kontroller som behövs, och det beklagar vi.

”Vill inte att en enda människa ska fara illa”

Hur menar du med det?

– Vår underleverantör har inte gjort alla de kontroller som behövs. Det kan vi konstatera.

– Vi vill ju naturligtvis hitta allt, vi vill inte att en enda människa ska fara illa i våra kontrakt, men vi har 2000 projekt och vi måste ha resurser till det, vi måste ha resurser till

uppföljningar. Men jag tycker inte att vi har kontrollerat tillräckligt i det här projektet, säger Katarina Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängselgranskning

Mer i ämnet