Utställning med Lars Vilks stoppas

Uppdaterad
Publicerad

En retrospektiv utställning med den kontroversielle skånska konstnären Lars Vilks stoppas på Kalmar konstmuseum. Enligt styrelsen lever Vilks inte upp till väntad konstnärlig kvalitet.

Kalmar konstförenings styrelse sätter sig därmed över museichefen och intendenten som vill visa utställningen, enligt lokala medier.

-Här har styrelsen gått över sitt mandat och gör någon slags kvalitetsbedömning, det är ju lite utav en skandal, säger Lars Vilks till Sydnytt.

Landshövding Sven Lindgren är ordförande i styrelsen. Han tycker inte att man kör över museichefen.

-I princip ska man inte lägga sig i. Men i det här sammanhanget med ett nytt konstmuseum som är väldigt uppmärksammat är det viktigt vilka utställningar man har, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Håller inte måttet

Utställningen med Lars Vilks skulle egentligen starta i sommar. Men att den nu stoppas handlar inte om en rädsla att visa den kontroversiella konstnären, menar styrelsen.

-Nej, tvärtom, vi är måna om att utställningarna ska hålla en konstnärlig hög kvalitet. Styrelsen ansåg att Vilks konstnärskap inte höll den konstnärliga höjd som passar museet, säger Sven Lindgren.

Men det är en ren lögn, menar Vilks.

-Jag har haft en separat utställning på moderna museet, ställt ut i New York och nu senast i Lausanne. Vad kan Kalmar sätta emot den sortens internationella bekräftelser? Så det är en ren lögn, säger Lars vilks.

Har blivit en ”badguy”

Lars Vilks har blivit mycket uppmärksammad bland annat efter skisser av profeten Muhammed som rondellhund.

-Jag har blivit en badguy. Nu har man fått för sig att stoppa mina utställningar på flera olika ställen. Men det är ju också en del av min konst. Om man startar en störning så fortplantar den sig, säger han.

På lördagen har även hans musikal, Dogs, om händelserna under rondellhundsdebatten, premiär i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.