Lundaforskarnas studie sprids över världen – misstolkas av vaccinmotståndare

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinstudien har laddats ner över en miljon gånger och spridits över världen. Nu menar forskarna att resultaten misstolkas och slutsatserna överdrivs.

– Det finns de som har övertolkat och feltolkat resultatet, säger Magnus Rasmussen, professor vid Lunds universitet.

En studie från Lunds universitet på Pfizers mRNA-vaccin visar att det i labbmiljö kan omvandlas till DNA inuti en mänsklig cell. Studien har delats flitigt bland vaccinmotståndare runt om i världen och felaktigt använts som ett bevis för att vaccinet påverkar mänskligt dna. Bland annat har den tagits upp i videor på Youtube som har över en miljon visningar.

Resultaten överdrivs

Forskarna bakom studien menar dock att resultaten har övertolkats.

Coronavirus i Skåne

– Vi har visat att det kan omvandlas till dna inuti en mänsklig cell, men vi vet ännu inte om det visar samma resultat i en mänsklig kropp, och om det i så fall får några konsekvenser, säger Yang de Marinis, docent i funktionell genomik.

Forskarna poängterar att det är skillnad på att visa något i labbmiljö och att något förändras i en mänsklig kropp.

– Det vi visar är att detta händer under speciella omständigheter under laboratoriemiljö. Slutsatser som att vaccinet påverkar vårt DNA, det är inte det vi visar med vår studie, säger Magnus Rasmussen, professor i infektionsmedicin.

I klippet ovan berättar forskarna mer om sin studie och om den stora spridning som den har fått.

Uppmanar till mer forskning

Att det skulle bli mycket reaktioner var Magnus Rasmussen förberedd på innan studien publicerades.

– Vi har tänkt jättemycket på hur vi ska göra med detta eftersom vi vet att det kan användas till fel syften. Det vi har gjort är att vi har försökt komma med pressmeddelanden från universitetet och prata med journalister som återger detta på ett balanserat sätt, men det är svårt.

Vad är ett balanserat sätt att återge resultat av er studie?

– Vår slutsats är att det behövs mer studier för att se om det vi har sett i vår cellkultur också kan ske i andra förhållanden.

Det finns forskare som menar att det är osannolikt att det skulle ge samma resultat i en mänsklig kropp, vad säger du?

– Låt oss undersöka hur det är så kan vi gå från att prata sannolikhet till att säga hur det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet