Christina Hultén, förstelärare och arbetsplatsombud på Kryddgårdsskolan i Malmö står i ett klassrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Kryddgårdsskolan, likt andra skolor i Malmö, har man behövt minska på personalen. – Det är katastrof, säger arbetsplatsombudet Christina Hultén. Foto: Anna Palmgren/SVT

Vändningen: Svårare att få fast jobb som lärare i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Från att kunna vara kräsen till att kanske behöva nöja sig med ett vikariat. Att få jobb som grundskollärare i Malmö är just nu inte lika enkelt som det tidigare varit.

Så vad är orsaken? Bland annat minskade barnkullar och tajtare budget. På Kryddgårdsskolan i Malmö har man behövt minska personalstyrkan.

De som har fast jobb får då byta till en skola som behöver personal och går därmed före andra sökande, så kallad omställning. Tidigare har bytena gått ganska snabbt, men nu finns det färre utrymmen.

– För tillfället är det också väldigt trögt, säger Christina Hultén, förstelärare och arbetsplatsombud på Kryddgårdsskolan.

Malmö stad: Färre annonser

Enligt Annika Andersson, HR-chef på grundskoleförvaltningen, är det just nu ett tiotal lärare som väntar på att få jobb på nya skolor. Sedan i höstas har majoriteten av Malmös skolor behövt omställa personal.

Hon säger att antalet annonser i år är färre än tidigare. Men hon ser ändå att nyutbildade legitimerade lärare har god chans att få fast jobb till hösten.

– Ja, det skulle jag i princip säga. Vi har ett behov av legitimerade lärare, säger Annika Andersson.

Christina Hultén tror däremot att många får nöja sig med vikariat eller söka sig till andra kommuner. Svaret kommer under senare delen av våren, när majoriteten av tjänsterna brukar läggas ut.

Facket: Fortfarande lätt för vissa lärare

Konkurrensen är dock inte lika hård för alla, enligt fackförbundet Sveriges Lärare. För grundlärare i fritidshem, slöjdlärare och matematik/NO-lärare är det fortfarande lätt att få jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.