• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Sestrajcic (V) trycker på fel knapp oftare än någon annan riksdagsledamot. Foto: Riksdagen och TT

Vänsterpartist röstade fel 29 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) från Malmö röstade av misstag emot sitt eget parti 29 gånger den här mandatperioden.

Att som riksdagsledamot rösta emot sitt eget parti är ovanligt, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Trots det har Daniel Sestracjic (V) lyckats med konststycket att upprepa detta 29 gånger bara under den senaste mandatperioden, allra flest av alla riksdagsledamöter enligt Ekot.

– Jag önskar jag kunde säga att jag är en serierebell, men jag är inte det. Det handlar helt enkelt om feltryckningar, säger Daniel Sestrajic till SVT Nyheter Skåne.

Hur är det möjligt att göra detta 29 gånger?

Det låter ju väldigt mycket när man hör det, men om man tänker på att vi totalt har haft 1400 voteringar hittills under mandatperioden så tycker jag inte att det är särskilt mycket. Det är en storm i ett vattenglas, jag ligger inte vaken om nätterna och tänker på det här, säger Daniel Sestrajcic.

– Bara i går voterade vi i 45 minuter, det går snabbt och det är lätt att missa. Därför kan man göra så kallade röstförklaringar i efterhand där man helt enkelt lämnar in en rättelse och får sitt svar korrigerat.

”Kommer kanske vara mer noggrann”

Har du gjort det i någon av de här 29 fallen?

Nej, det har jag faktiskt inte, men jag kanske skulle göra det nu när du säger det.

De gånger det blivit en feltryckning förklarar Daniel Sestrajcic (V) att det inte handlat om några avgörande och principiellt viktiga frågor där varje röst kan avgöra.

– Vid sådana tillfällen finns det ingen chans att det skulle hända.

Hur tänker du framöver när det gäller felröstning, har du lärt dig något av detta?

– Jag kommer kanske att vara mer noggrann med att rätta felröster framöver. Som slutkläm vill jag ändå säga att det här med felröstning inte är det intressanta att diskutera, utan att vi har en disciplinerande partikultur där vi varje onsdag och torsdag trycker på en knapp och där bilden redan är helt klar i förväg om hur det kommer att bli. Det om något är värt en diskussion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.